Ook in België worden meer kampeerauto’s verkocht

kampeerzaken.nlOok bij onze zuiderburen zit de verkoop van kampeerauto’s in de lift, zo blijkt uit een interview met Christian Geûens, Secretaris-Generaal van de Belgian Caravan-Camping & Motorhome Association (BCCMA). Het interview werd gehouden in het kader van de Mobicar 2008, de Belgische caravan- en kampeerautobeurs die eind oktober in Brussel van start gaat.
De verkopen van kampeerauto’s in België kenden een stijging van 13% in 2007, en de verkoop van caravans is daar momenteel vrij stabiel.
 
Caravans en motorhomes kennen een steeds groter wordend succes. Hoe verklaart u dit?
“Caravans en kampeerwagens verleiden inderdaad steeds meer mensen. Ze bieden de vrijheid, onafhankelijkheid en mogelijkheid tot bewegen en avontuur. Iets waar heel wat mensen naar op zoek zijn voor hun vakanties. Deze manier van reizen maakt het mogelijk om, wanneer men wil naar waar men wil, te vertrekken en dit zonder eerder gemaakte reserveringsverplichtingen. Bij enkele dagen mooi weer kan de caravan- of motorhomeeigenaar op het moment zelf beslissen om te vetrekken zonder daarvoor aan comfort te moeten inboeten. De motorhome of woonwagen is als het ware het verlengde van zijn thuis want het comfort is totaal: grote bedden, air conditioning, een super uitgeruste keuken en douchekamer…”

Het gaat dus goed met de sector. Kan u dit concreet aanduiden?
“Wij kunnen met nauwkeurigheid de ontwikkeling van de sector opvolgen door middel van de inschrijvingscijfers aangezien alle woonwagens en motorhomes op de DIV dienen te worden ingeschreven alvorens zij op de openbare weg mogen circuleren. 2007 was met zijn 2.546 ingeschreven motorhomes goed voor een stijging van 13% in vergelijking met 2006 en wij kunnen nu al vaststellen dat deze toename in 2008 wordt verdergezet. De caravans, die reeds langer bestaan, kennen een stabilisering in de verkoop met in 2007 1.604 nieuwe woonwagens. Naast de markt van nieuwe voertuigen, kunnen kandidaat-kopers een tweedehandsmodel kopen. Zo veranderen er jaarlijks zo’n 5.000 caravans van eigenaar.”

We leven in een tijdperk waar we de CO2-uitstoot proberen te verminderen, welke middelen bestaan hiervoor in de sector?
“Alle Europese fabrikanten brengen motorhomes op de markt die voldoen aan de strenge Euro 4-norm. De nieuwe technologieën zorgen er tegelijkertijd voor dat zowel het verbruik als de geluidsoverlast vermindert. Een weldaad voor zowel de bestuurder en passagiers van het vrijetijdsvoertuig als voor het milieu in het algemeen. Zowel het verbruik als de uitstoot van stikstofoxide liggen beduidend lager en dankzij de lagere verbrandingstemperatuur van de motor, behoort ook de zwarte rook tot het verleden. Door hun liefde voor de open natuur, ligt het ecologische thema de vrijetijdsvoertuig-gebruikers nauw aan het hart.”

Er bestaan honderden modellen caravans en motorhomes. Hoe het juiste voertuig kiezen?
“Het aanbod aan caravans en motorhomes is inderdaad groot. In ons land worden er zo’n zestig merken motorhomes en zo’n dertig merken caravans verdeeld. Voor de realisatie van zijn droom kan de liefhebber zijn keuze dus uit een groot aanbod voertuigen maken. Het is onder meer om hem bij deze keuze te helpen dat de fabrikanten en importeurs jaarlijks aan Mobicar, de internationale beurs van de sector te Brussel, deelnemen. Het is dé gelegenheid om op een oppervlakte van 34.500 m² onder hetzelfde dak alle merken te komen bezichtigen en vergelijken! Eind oktober van dit jaar kan men er de nieuwe modellen voor 2009 komen ontdekken.
Een bezoek aan Brussels Expo (Heizel) is dan ook de gelegenheid om de nieuwigheden te ontdekken en de voertuigen te vergelijken. Wachten tot het bezoek aan Mobicar (www.mobicar.be), sluit een mobiliteitsvakantie voor deze zomer echter niet uit : in afwachting van hun aankoop kunnen liefhebbers nu al proeven van de voordelen van deze manier van reizen door er voor een paar dagen één te huren…”

Meer informatie: www.mobicar.be

Like dit artikel
Tweet dit artikel