Verkoopaantallen caravans en campers stijgen explosief

BOVAG pand

Brancheorganisatie BOVAG meldt flinke stijging verkopen.

BUNNIK – Brancheorganisatie BOVAG meldt dat er in juni maar liefst 34% meer nieuwe caravans verkocht en 40% meer nieuwe campers zijn verkocht vergeleken met juni vorig jaar.

Dat zijn cijfers die er niet om liegen, het moge duidelijk zijn dat de daling in de verkopen van caravans die de handelaren de afgelopen jaren met lede ogen aan moesten zien, definitief voorbij is.

Caravans

De groei in de verkoop van caravans blijft dit jaar aanhouden. De cijfers van brancheorganisaties KCI, BOVAG en databureau VWE geven aan dat er vorige maand maar liefst 34 procent meer nieuwe exemplaren werden verkocht dan in juni 2014. De caravanverkoop steeg in het eerste halfjaar van 2015 met welgeteld 9 procent. De jarenlange verkoopdaling is daarmee niet alleen tot stilstand gebracht, maar lijkt zelfs een daadwerkelijk stijging te worden.

Campers

De camperverkoop, die de laatste jaren toch al aardig goed ging, pluste in juni met bijna 40 procent. Het aantal campers in Nederland bedraagt het recordniveau van bijna 95.000. Omdat de groei er nog lang niet uit is, zal de magische grens van 100.000 campers niet lang op zich laten wachten. Er worden in de resterende maanden van dit jaar naar verwachting nog zo’n kleine 1000 nieuwe campers geregistreerd. In combinatie met de import van gebruikte campers komt dat getal erg snel nabij. De verkoop van tweedehands campers door de vakhandel ging overigens ook goed, deze steeg in de periode januari tot en met juni met bijna 6 procent tot 3.283 stuks.

Crisis ten einde

Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI, waarin alle caravanfabrikanten en importeurs zijn verenigd, reageerde verheugd op de cijfers: “In de lentemaanden barst het kampeerseizoen altijd los en worden logischerwijs de meeste nieuwe caravans en campers afgeleverd. We merken dit jaar eindelijk dat de crisis ten einde is, het consumentenvertrouwen weer toeneemt en een nieuwe caravan weer op de radar verschijnt. Het aantal caravans in Nederland is de afgelopen jaren overigens wel stabiel gebleven; ook -of misschien wel juist- in de crisisjaren is de Nederlander blijven kamperen. Nu zien we ook dat jonge gezinnen weer interesse tonen in de aanschaf van caravans. We hebben wel nog een lange weg te gaan, want een jaar of tien geleden verkochten we in Nederland nog rond de 20.000 caravans per jaar. Maar het herstel is ingezet en dat geeft de burger moed.”

Caravanland nummer één

Ook voorzitter Siewert Gorter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven ziet positieve ontwikkelingen, met name op de occasionmarkt: “De vakhandel verkocht afgelopen halfjaar zo’n 4 procent meer gebruikte caravans dan een jaar eerder, tot een totaal van 6.444 stuks. Terwijl die markt sowieso stabiel bleef in voorgaande jaren, zie je nu zelfs in sommige gevallen tekorten ontstaan aan gewilde occasions. Nederland was, is en blijft caravanland nummer één.”

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel