Volkswagen bouwt alweer de duizendste Grand California

Volkswagen Grand California

Volkswagen bouwt alweer de duizendste Grand California

De ‘normale’ Volkswagen California is al vele jaren een enorm verkoopsucces. Gezien de belangstelling op de beurzen voor de grotere Grand California leek ook dat een succes te worden.

Dat blijkt inderdaad het geval te zijn. De grote broer van de California staat nog maar sinds de zomer in de showroom maar er zijn er nu al meer dan duizend eenheden van gebouwd.

De normale California is gebaseerd op de Volkswagen Transporter. De Grand California wordt gebouwd op basis van de grotere Crafter en is daarmee ook de grootste camper van Volkswagen. Inmiddels is alweer het duizendste exemplaar van de Grand California van de productielijn in de Crafter-fabriek Września (Polen) van de band gerold.

Grand California 600

Volkswagen Grand CaliforniaHet duizendste exemplaar wordt geleverd aan een koper uit Duitsland. Deze heeft gekozen voor een Grand California 600 in de tweekleurige “Candy White / Cherry Red” afwerking. De jubileumkampeerauto is bovendien uitgerust met een extra bovenbed boven de halve dinette met panoramadakvenster. Dit exemplaar van de Grand California is ook uitgerust met het “Discover Media” radionavigatiesysteem en een zonne-energiesysteem in het voorste dakgedeelte. De camper wordt standaard aangedreven door een 130 kW / 177 pk turbodiesel (TDI), die is gekoppeld aan een automatische 8-versnellingsbak die ook standaard is.

Veelbelovend vooruitzicht

Christiane Engel, hoofd van de productievestiging in Września: “Het is een bijzondere uitdaging om een camper als de Grand California te bouwen. Er maakt een grote verscheidenheid aan mensen gebruik van deze voertuigen om de kleine en grote avonturen van het leven aan te gaan. Alles in de auto moet perfect passen – en daar zorgen wij voor in de Września. Voor mij zijn de eerste 1000 eenheden van deze nieuwe serie een veelbelovend vooruitzicht voor de toekomst van deze globetrotter in de automobielsector.”

Aparte montagelijn

Voor de productie van de Grand California werd in het fabrieksgedeelte van de speciale opbouw een aparte montagelijn ingericht. De werkzaamheden op deze lijn omvatten de montage van het dak, de aanpassing van de carrosserie en de eindassemblage. Daarnaast worden de voertuigen getest op lekkages in een sprinklercabine en vervolgens onderworpen aan een uitgebreid kwaliteitscontroleproces.

Twee uitvoeringen

Naast een volledig uitgeruste keuken is de camper, die verkrijgbaar is als Grand California 600 (6,00 meter lang, dwarsbed achterin) en Grand California 680 (6,80 meter lang, langsbed achterin), uitgerust met een badkamer (met toilet, douche en wastafel) en praktische details zoals buitenverlichting boven de schuifdeur, aansluiting voor een buitendouche (inclusief slang en douche) en een elektrisch uitschuifbaar opstapje op de schuifdeur. Verder heeft de Grand California ook horren in de schuifdeur en de uitschuifbare camperramen alsmede verduisteringsgordijnen en tot zes USB-aansluitingen en vier 230V stopcontacten. Ook kan de bestuurder beschikken over een zijwindassistent. De Grand California heeft standaard een digitaal bedieningspaneel in het woongedeelte, dat alle essentiële functies van de camper centraal aanstuurt. Het aanraakscherm geeft onder andere informatie over het water- en afvalwaterniveau, de laadtoestand van de hulpaccu en de Wifi-status. Het scherm stuurt functies zoals verwarming en airconditioning, infotainment, binnenverlichting, het opstapje en de Wifi.

Heel Europa

De Grand California, geproduceerd in Polen, wordt in heel Europa verkocht. De grootste markten zijn België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Oostenrijk, Polen, Zweden, Zwitserland en Spanje.

Like dit artikel
Tweet dit artikel