Volkswagen ID.Buzz GTX: elektrisch avontuur met vierwielaandrijving

Volkswagen ID.Buzz GTX

Volkswagen ID.Buzz GTX: elektrisch avontuur met vierwielaandrijving

Met de introductie van de Volkswagen ID.Buzz GTX komt er ook een sportieve variant beschikbaar van dit populaire elektrische bestel- en personenbusje, dat ook de interesse heeft gewekt van kampeerliefhebbers én camperbouwers.

Er zijn inmiddels diverse camperbouwers – denk hierbij bijvoorbeeld aan Ventje en Tonke – die bezig zijn met camperbusjes op basis van de VW ID.Buzz en deze nieuwe variant van het reeds populaire elektrische busje ongetwijfeld ook in hun assortiment op zullen nemen. De extra sportieve en stoere uitstraling, de verbeterde prestaties en vooral de vierwielaandrijving maken de GTX-versie van de ID.Buzz immers nog interessanter voor camperliefhebbers.

Meer mogelijkheden op en buiten de gebaande paden

De ID.Buzz GTX wordt aangedreven door twee krachtige elektromotoren, die samen een indrukwekkend vermogen van 250 kW (340 pk) en een koppel van 560 Nm bieden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de GTX in slechts 6,5 seconden van 0 naar 100 km/u schiet, een prestatie waarbij hij bij de stoplichten menig auto met verbrandingsmotor achter zich zal laten. Nu is die acceleratie niet zo interessant als het om campers gaat, maar de vierwielaandrijving des te meer. Die extra tractie maakt het rijden, zeker gecombineerd met het riante vermogen en het enorme koppel, extra prettig en veilig.

Met een accupakket waarbij de capaciteit, afhankelijk van de wielbasis, 79 kWh of 86 kWh bedraagt, is naar schatting een actieradius van meer dan 400 kilometer mogelijk. Hierdoor maakt de ID.Buzz GTX avonturen mogelijk die verder gaan dan ooit tevoren. De snelle DC-laadmogelijkheid zorgt ervoor dat je binnen no-time weer op pad bent, ideaal voor langere reizen naar onbekende bestemmingen.

Inspirerend design

De ID.Buzz GTX onderscheidt zich met zijn sportieve esthetiek, van de honingraatbumper tot de geavanceerde LED-matrixverlichting, en optioneel verkrijgbare 21 inch velgen die het robuuste karakter onderstrepen. Standaard is hij in een beperkt aantal kleuren en kleurencombinaties beschikbaar maar de camperbouwers zullen daar ongetwijfeld nog hun eigen mogelijkheden aan toevoegen. Zo geven ze elke eigenaar de kans om hun persoonlijkheid te weerspiegelen, terwijl het interieur, rijk aan sportieve en flexibele elementen, klaar staat om elke camperdroom te realiseren.

Veiligheid en technologie voorop

Met de ID.Buzz GTX zijn zowel veiligheid als geavanceerde technologie verzekerd. Systemen zoals Front Assist met City Emergency Braking en Lane Assist bieden gemoedsrust op elke reis, terwijl het augmented reality head-up display en de integratie van innovatieve functies zoals ChatGPT in het infotainmentsysteem zorgen voor een naadloze en interactieve ervaring onderweg.

Daarmee combineert deze elektrische pionier sportiviteit, veelzijdigheid en efficiëntie in één pakket, waardoor het de perfecte keuze is voor de moderne avonturier die de wildernis wil verkennen zonder in te leveren op comfort of duurzaamheid. Al is het natuurlijk wel zo dat het een compacte bus is, dus qua ruimte zullen er toch wat concessies noodzakelijk zijn.

Beschikbaarheid: zomer 2024

De Volkswagen ID.Buzz GTX is nu al te bestellen en de eerste leveringen worden in de zomer verwacht. Waarschijnlijk zal de startprijs rond de €75.000 liggen. Denk eraan, dat is alleen het basisvoertuig, de kosten voor de conversie naar camperbusje komen er nog bij. Voor wie wil wachten tot Volkswagen zelf met een camperuitvoering komt: de ontwikkeling van VW ID.Buzz California schijnt niet de hoogste prioiriteit te hebben, voorlopig focust men zich in Hannover op de VW T7 California.

Like dit artikel
Tweet dit artikel