Volkswagen onthult de nieuwe Transporter T6

Volkswagen Transporter T6

De nieuwe Volkswagen Transporter T6 naast zijn voorgangers

AMSTERDAM – Woensdagavond heeft Volkswagen de nieuwe versie van de Transporter bestelwagen onthuld.

We zijn inmiddels bij de zesde generatie van het door Ben Pon uitgevonden bestelbusje beland, deze wordt dan ook de Transporter T6 genoemd.

Op het eerste gezicht zien we niet zo gek veel verschillen met de huidige T5, maar schijn bedriegt. Van de T5, die maar liefst 12 jaar meeging, is weinig meer terug te vinden in de volledig nieuwe T6. Dat de eerste indruk anders doet vermoeden komt door het feit dat het natuurlijk nog steeds een praktische bestelbus blijft en omdat Volkswagen de filosofie heeft dat nieuwe modellen naadloos aan moeten sluiten bij de vorige modellen.

De nieuwe Transporter is qua uiterlijk zodoende weer helemaal geheel in lijn met de rest van het VW-programma. Volkswagen levert de T6 met een nieuwe generatie TDI-motoren. Als basis wordt de 2,0-liter TDI met 62 kW ingebouwd, van dezelfde motor zijn er ook versies met 75 kW, 110 kW en 150 kW. Wie een benzinemotor prefereert kan kiezen uit een 2,0-liter motor met 110 kW of 150 kW. Standaard zijn alle motoren van de T6 voorzien van een start/stop-systeem. Het gemiddelde verbruik zou volgens Volkswagen daardoor met zo’n 15 procent dalen.

Uiteraard zijn er in de nieuwe Volkswagen T6 ook nodige nieuwe systemen beschikbaar die de veiligheid en het rijcomfort vergroten:

  • Adaptieve cruise control (ACC) met drie standen (comfort, normaal of sport)
  • Instelbaar onderstel (DCC)
  • Elektrisch te openen en sluiten achterklep.
  • Front Assist (verkleint de kans op kop-staartbotsingen),
  • City Emergency Braking,
  • Light Assist (schakelt grootlicht automatisch aan en uit)
  • Vermoeidheidsherkenning
  • Automatic post-collision braking (remt de auto af na een aanrijding)

Ook Trailer ESP, een elektronisch stabiliteitssysteem voor aanhangers, is leverbaar. Verder kunnen de versies met vierwielaandrijving optioneel worden geleverd met Hill Assist. Voorts zijn er diverse touchscreen infotainment systemen beschikbaar, waaronder de Discover Media en Discover Media Plus systemen met satellietnavigatie.

Qua carrosserievarianten zijn er weinig verrassingen, de T6 is leverbaar als gesloten bestelwagen, Kombi, Dubbele Cabine en in diverse chassis-versies. Wie meer luxe wenst kan de Multivan kiezen. Uiteraard zal de nieuwe T6 ook als basis voor een nieuwe serie buscampers van VW én andere merken dienen.

Voor de Europese marktintroductie is er een in gelimiteerde oplage gebouwde “Generation Six” gepland, welke in een soort van retro-stijl wordt uitgevoerd met 18 inch lichtmetalen velgen, LED koplampen en achterlichten, parkeersensors voor en achter, elektrisch inklapbare zijspiegels, two-tone Alcantara bekleding, Climate Control en verwarmde stoelen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel