Volkswagen T5 met uitschuifbed

Bett Mobil T5 Volkswagen buscamper

VW T5 buscamper met uitschuifbaar bed

GÜNZBURG – De Volkswagen T5 is een populaire bestelbus, die veelvuldig wordt omgebouwd tot buscamper. De zelfstandige ambachtsman Rolf Hänle uit het Duitse Günzburg en zijn zoon David zijn fan van deze VW busjes.

In tegenstelling tot de vele tienduizenden VW fans die een kant-en-klare buscamper kopen, hebben ze besloten om hun eigen buscamper te bouwen.

Het concept van hun buscamper hebben ze ontwikkeld aan de hand van hun ervaringen met de standaard VW T5 camper die ze hadden gehuurd. Deze voldeed geenszins aan de eisen van Hänle. Hij stelt prijs op een goed bed en wil niet steeds bezig zijn met het ombouwen van “zitten naar slapen”. Verder gaat de familie graag op vakantie in noordelijke streken, zodat een geïsoleerd en verhoogd dak de voorkeur kreeg boven een hefdak.

En nu komt de clou van Hänle: hij bedacht een voor deze busjes zeldzaam uitschuifbaar bed achterin de bestelwagen. Deze komt als een soort van schuiflade naar buiten, en wordt afgedekt door de opengeklapte achterklep. In dit bed kun je door het raam van de achterklep omhoog kijken en zo van de sterrenhemel genieten. Hänle besloot om de buscamper de naam van zijn idee mee te geven: de Bett-Mobil.

De eerste contacten met medecamperaars waren op zijn minst interessant te noemen. De bus trok nogal wat aandacht, en vragen als “waar is deze te koop” en “wat kost dat” waren allesbehalve zeldzaam en leidden dikwijls tot goede gesprekken.

Vader en zoon Hänle zochten daarom naar een oplossing om hun idee als serieproduct op de markt te zetten. Hun keus viel aanvankelijk op een gelaserde en machinaal gezette aluminium constructie, die wordt geïsoleerd en voorzien van originele VW stoffering. Omdat het gebruik aluminium in de praktijk tot de nodige condensproblemen leidde, is besloten om het uitschuifbed voortaan in glasvezelversterkt kunststof uit te voeren. Zo worden koudebruggen en condens zoveel mogelijk beperkt.

Het nieuwe bed heeft nu afgeronde hoeken, loopt achteraan schuin naar boven en biedt zelfs nog meer ruimte als het afgebeelde voertuig. Voor de productie van het prototype ontving Hänle overigens een subsidie van het Beierse ministerie van Economie, Infrastructuur, Verkeer en Technologie.

De ombouw met zo’n uitschuifbed is mogelijk bij zowel de korte als de lange VW T5, met zowel het standaard stalen dak als een hefdak of verhoogd dak. Rolf Hänle rekent ongeveer 7500 euro voor de ombouw. De verdere ombouw tot camper, rekent hij, zal zo’n 5000 à 6000 euro kosten. Wie de bus met uitschuifbed in levende lijve wil zien, kan hem tot 25 januari bewonderen op de CMT in Stuttgart. Meer informatie is te vinden op www.bettmobil.de.

Like dit artikel
Tweet dit artikel