Volkswagen viert feestje met de 200.000ste VW California camper

Volkswagen viert feestje met de 200.000ste VW California

Volkswagen viert feestje met de 200.000ste VW California

In de wereld van de camperbusjes is er één model dat qua bekendheid met kop en schouders bovenuit steekt: de Volkswagen California. Deze iconische camper, die al 35 jaar de harten van kampeerliefhebbers over de hele wereld verovert, heeft onlangs een belangrijke mijlpaal bereikt.

In de fabriek van VW Nutzfahrzeuge (VWN) in Hannover-Limmer rolde vorige maand namelijk het 200.000ste exemplaar van de band, een indrukwekkende prestatie die de ongeëvenaarde populariteit van dit voertuig onderstreept.

Rijke geschiedenis

De Volkswagen California heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1988. Het begon allemaal met de derde generatie van de T-serie, waarvan er 22.000 werden omgebouwd tot campers. Tot 2004 werd de California gebouwd door de ombouwer Westfalia. Met de introductie van de vijfde generatie van de bestelbus nam Volkswagen de productie in eigen handen. De productiecapaciteit is sindsdien gestaag toegenomen, van 20 voertuigen per dag in 2004 tot 150 voertuigen per dag in 2023. Deze groei is mede te danken aan de toewijding en het vakmanschap van de 600 medewerkers die in drie ploegen werken.

Productieaantal stijgt nog steeds

Het basismodel wordt geproduceerd in de hoofdfabriek in Hannover-Stöcken, waar onder andere de noodzakelijke uitsparingen voor het dak, de ramen en de aansluitingen worden gemaakt. Vervolgens wordt het voertuig in de California-fabriek, die acht kilometer verderop ligt, door experts omgebouwd tot een camper volgens de wensen van de klant.

In 2022 bereikte de California een recordaantal leveringen, met 21.600 California 6.1 campers die aan klanten werden overhandigd. Dit is een stijging van 14,9 procent ten opzichte van het pre-corona jaar 2019, wat de onbetwiste marktleiderspositie van de California in het segment van de omgebouwde bestelwagens onderstreept.

200.000ste voertuig

Het 200.000ste voertuig dat in Hannover werd geproduceerd, is een California 6.1 “Ocean” model. Deze camper is uitgerust met een 2,0l TDI motor die 150 kW levert, een 4MOTION vierwielaandrijving en een 7-traps DSG. Het voertuig is afgewerkt in een tweekleurige lak in Reflexzilver en Fortanarood, en beschikt over een keuken- en kastelement en een elektrisch opklapbaar dak met rode plooibalgen en drie ramen.

Succesverhaal

Josef Baumert, lid van de merkraad bij VWN en verantwoordelijk voor productie en logistiek, sprak lovend over de California: “De California is al 35 jaar een echt succesverhaal. 200.000 voertuigen betekent ook 200.000 klanten die met een California ‘Made in Hannover’ de wereld ontdekken. Dit uitstekende resultaat is vooral te danken aan de medewerkers die elke dag met kennis en passie het meest succesvolle campermodel ter wereld bouwen.”

Ook de geplande opvolger komt uit Hannover

De productie van de VW California campers heeft een aanzienlijke impact op de lokale economie en werkgelegenheid in Hannover. Ook de opvolger van de California 6.1 zal vanaf 2024 in Hannover worden geproduceerd, volgens hetzelfde productieprincipe als het huidige model. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de elektrische VW ID.Buzz California zijn.

Like dit artikel
Tweet dit artikel