Vraag naar gebruikte kampeerspullen op Marktplaats is verdubbeld

Vraag naar gebruikte kampeerspullen op Marktplaats is verdubbeld

Vraag naar gebruikte kampeerspullen op Marktplaats is verdubbeld

Gebruikte kampeerspullen, met name campers en caravans, blijven schaars. De vraag naar deze artikelen blijft records breken op Marktplaats.

Het aanbod aan gebruikte caravans en campers op Marktplaats is naar verluid aanzienlijk lager dan de vraag. Maar ook de vraag naar andere kampeerartikelen groeit onverminderd door.

De populariteit van kamperen in het algemeen steeg de laatste jaren al enorm. Door de coronapandemie kreeg kamperen nog een extra boost. Ook dit jaar gaat Nederland weer massaal met de auto op vakantie. De Nederlanders zoeken dan ook naarstig naar campers, caravans en andere kampeerspullen voor de komende zomervakantie.

Caravans en campers

Die groei begon al even geleden. Het afgelopen half jaar werd er op Marktplaats ruim 9 miljoen keer naar deze recreatievoertuigen. De zoekwoorden ‘camper’ en ‘caravan’ zijn op dit moment – naast de vaste favoriet ‘gratis’ – zelfs de meest gezochte woorden op Marktplaats. Er waren in de eerste zes maanden van 2021 bijna zes miljoen zoekopdrachten naar het woord ‘camper’, op de voet gevolgd door zo’n 3.5 miljoen zoekopdrachten naar ‘caravan’.

Gebruikte kampeerspullen

De Nederlanders zochten op de handelssite de afgelopen zes maanden bijna 100.000 keer naar kampeerspullen. Nederlanders typten in de eerste zes maanden van vorig jaar 43.000 keer het woord ‘kampeerspullen’ in de zoekbalk. Daar was vorig jaar ook al veel vraag naar maar die vraag is nu zelfs verdubbeld. Wie nog wat spulletjes wil verkopen, de meest gezochte kampeerspullen zijn dakkoffers, dakdragers, kampeertafels en -stoelen. Het zoekgedrag naar een kampeertafel is ruim verdriedubbeld van 14.500 naar 38.500 zoekopdrachten. Verder zochten Nederlanders ruim 15.000 keer (5.700 vorig jaar) naar een kampeerstoel en verdubbelde (ruim 40.000 versus 24.000) het aantal zoekopdrachten naar een dakdrager.

Aanbod daalt zelfs

Gemiddeld worden er op Marktplaats per maand 10.000 gebruikte campers en caravans aangeboden. Dat aanbod lijkt enorm maar het blijft evengoed ver achter op de vraag. Bovendien wordt het verschil tussen vraag en aanbod steeds groter. De vraag naar campers en caravans stigt enorm terwijl het aanbod in het afgelopen half jaar iets daalde. Vorig jaar waren er in de eerste zes maanden zo’n 69.000 advertenties, in dezelfde periode van dit jaar worden er een kleine 64.000 recreatievoertuigen aangeboden.

Woordvoerder Maaike Veeling vertelt dat de zoektocht dit al in januari startte en dat de vraag nog steeds hoog blijft. Zo sterk dat het aanbod er totaal niet tegenop gewassen is. “Dit horen we ook van de zakelijke aanbieders op ons platform”, aldus Veeling.

Like dit artikel
Tweet dit artikel