Wat je zelf kunt doen aan caravanonderhoud

Caravan reparerenJe caravan is een grote investering en daarom is het aan te raden hier regelmatig groot onderhoud aan te plegen.

Hier wordt besproken hoe je deze onderhoudsbeurt van je caravan het best aanpakt. Eerst komt het mechanische onderhoud aan bod. Dan het onderhoud voor en tijdens het stallen, en tot slot het onderhoud van het woongedeelte.

Mechanisch onderhoud

Controleer eerst de onderkant van de caravan. Detecteer eventuele beschadigingen aan het chassis, de dissel en de verschillende leidingen. Kijk ook naar de toestand van de oplooprem en de remkabels. Normaal worden vele van deze zaken tijdens de technische controle bekeken. Een extra persoonlijke controle kan echter zeker geen kwaad.

Voer de volgende handelingen uit voor de rest van het onderhoud: smeer de oplooprem, de staalgeveerde assen, het neuswiel en de uitdraaisteunen jaarlijks in. Controleer de handrem en de remmen, doe een remtest, controleer de breekkabel en -ring op beschadiging en laat deze indien nodig vervangen. Hoe sneller je een beschadiging ontdekt, hoe goedkoper de reparatie is. Regelmatige controle is een must voor iedereen die de duurzaamheid van zijn caravan wil maximaliseren.

Controleer ook of de bandenspanning van de verschillende wielen gelijk is. Dit is belangrijk om de veiligheid te garanderen, zeker wanneer de caravan is volgeladen. Het is aan te raden om zeker eens in de zeven jaar de banden te vervangen. De leeftijd van de banden kun je aflezen met de DOT-code. De eerste twee cijfers vertellen je in welke week de band gemaakt werd en de twee volgende cijfers geven je het fabricagejaar. Smeer de scharnieren met een beetje siliconenspray en verwijder al het beginnende roest onmiddellijk en breng daarna een beschermlaag aan.

Als je een camper bezit: zorg ervoor dat de motor goed gesmeerd is, dat het olieniveau zich op het maximum peil bevindt en dat de oliefilter vervangen wordt indien nodig.

Voor en tijdens het stallen

Blaas alle banden op tot hun maximum volume. Trek de handrem niet op om te voorkomen dat de remblokken vastroesten. Maak een paar foto’s van de caravan zodat je in geval van schade, bewijsmateriaal hebt dat gebeurd is gedurende de gestalde periode. Dek de caravan vooral niet af. Dit kan schimmel veroorzaken vanwege de gebrekkige ventilatie. Een goede ventilatie is bij het stallen van de caravan dan ook zeer belangrijk. Ventileren is belangrijk, maar houd alle deuren en luiken gesloten om ongedierte buiten te houden. Zorg ervoor dat er geen (etens)restjes meer aanwezig zijn en elimineer zo de kiemen van schimmel en ongedierte. Draai de gaskranen dicht en haal de gasflessen eventueel uit de disselkoffer (bij sommige stallingplaatsen is dit zelfs verplicht). Bewaar de drukregelaar of ontspanner eventueel in een plastic zakje. Al deze regels gelden ook bij het langdurig verlaten van je stacaravan op de camping.

Maria Mertens is freelance schrijver met een passie voor reizen met de caravan. Zij schrijft voor verschillende bedrijven zoals Stalling31. Stalling 31 biedt opslag van caravans, auto’s, vouwwagens en boten in meerdere vestigingen door heel Nederland. www.stalling31.nl

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel