Wat willen kinderen op vakantie?

IMG_5129UTRECHT – Een heel jaar lang heeft groep 8 van basisschool De Kariboe in Heemskerk zich samen met Prinses Laurentien van Oranje beziggehouden met het begrip vakantie. Tijdens het ANVR-vakcongres Changes in Tourism op de Vakantiebeurs 2014 vertellen de kinderen hoe de vakantie er in de toekomst uit zal zien.

“Waar denken jullie aan bij het woord vakantie?”, begint Prinses Laurentien, directeur van Missing Chapter, de sessie met de Raad van Kinderen tijdens het ANVR-vakcongres Changes in Tourism. De kinderen noemen ‘vrijheid’, ‘geen school’, ‘bergbeklimmen’. Samengevat: ‘een beetje anders dan anders’.

“Wie kiest de bestemming?”, wil Prinses Laurentien dan weten. De helft van de kinderen geeft aan dat ze mogen meebeslissen over de vakantie. Eén van de kinderen vat de besluitvorming thuis samen: “We loten waar we heen gaan. Vorig jaar zei ik Afrika en toen heb ik gewonnen.” De zaal lacht.

Denken aan de dieren

Als voorzetje op het volgende onderwerp vertelt Prinses Laurentien wat één van de kinderen het afgelopen jaar zei over ‘duurzaam’: “Zaam is niets. Dan blijft alleen ‘duur’ over en dat is niet echt positief.” Toch vinden de kinderen dat duurzaam hoort bij vakantie. “Goed zijn voor het milieu” en “denken aan de dieren”, maar ook ‘mensen hebben er wat mee te maken’, vinden ze.

Schone handdoeken

Hoe vaak moeten de gasten bijvoorbeeld schone handdoeken krijgen in het hotel, om het milieu te sparen? “Elke drie dagen is genoeg”, klinkt het. Een ander oppert: “Dan geven we elke gast een wasmachine op de kamer en dan kan hij zijn handdoeken zelf wassen.”

Vrolijke touringcar

Hoe maken we een reis met de touringcar aantrekkelijk voor kinderen, vraagt de reissector zich af. “Gewoon, maak de bus vrolijk aan de buitenkant”, of “neem een dubbeldekker en geef de kinderen de hele onderste verdieping met wifi en beeldschermpjes”, klinkt het.

Duurzaam of liever samen leuke dingen doen?

En nu de hamvraag: wat is je ideale vakantie als het niet uitmaakt wat je ouders vinden of wat het kost? Die vraag stelt Kampeerzaken.nl aan de kinderen, achteraf tijdens de lunch. En dan blijkt dat kinderen veel minder ingewikkeld denken dan wij grote mensen. Een greep uit de suggesties van de Raad van kinderen ‘off the record’:

–        ‘Gezellig met m’n broer en zus leuke dingen doen in het land waar we zijn’

–        ‘In een stacaravan met een hal ernaast waar je air hockey kunt spelen’

–        ‘Naar een park met glijbanen waar het zonnig is’

–        ‘Naar Afghanistan waar mijn vrienden wonen met wie ik ga paintballen’

–        ‘Liefst naar onze stacaravan, maar soms ook naar Turkije’

–        ‘Naar de camping in Frankrijk, waterfietsen en van een rots springen’

–        ‘Naar een hotel in Griekenland, in de zee duiken en naar de vissen kijken’

–        Naar de Stichting Bio met mijn broertje die gehandicapt is.

‘Duursamen’

Volgens Nick Welman van Fontys Hogeschool die in de zaal heeft meegeluisterd naar de Raad van Kinderen blijkt hoe gemakkelijk we ‘over de hoofden van de kinderen kijken’. “De touringcar vrolijk maken, is iets waar wij volwassenen niet snel aan denken”. Gert Nieuwboer van SNP Natuurreizen weet uit zijn speciale SNP-programma voor gezinnen dat een reis waarin dieren een rol spelen goed werkt voor kinderen op vakantie. “Bij een wandelvakantie denk je niet meteen aan kinderen. Geef het gezin een ezeltje mee voor onderweg. Voor ons is dit een groot succes gebleken. Niet duurzaam, maar ‘duur-samen’ is het woord dat ik na vanochtend zal onthouden.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel