Jan Wessels bezoekt de Wereldhavendagen Rotterdam

Kop van Zuid vanaf het water

Kop van Zuid vanaf het water

ASSEN – Vorig jaar hebben we in plaats van een lange buitenlandse vakantie een vijftal korte campervakanties in eigen land doorgebracht. Eén van die trips voerde naar de Wereldhavendagen in Rotterdam, een evenement dat jaarlijks op de eerste vrijdag, zaterdag en zondag van september plaatsvindt. Zeer de moeite waard …

De Wereldhavendagen zijn geen dagen om uit te rusten. De eerste excursies staan al om negen uur op het programma. Dus vaak sta je al om zeven uur naast je bed. We verbleven met de camper op de Stadscamping Rotterdam. Het was er niet druk en dat zou ook de dagen daarna zo blijven. Wel was er veel lawaai van het autoverkeer op de naastliggende A20. Maar ja, je gaat over het algemeen ook niet voor de rust naar een camping in een grote stad.

De Nieuwe Waterweg

Onze eerste activiteit was een tocht per elektrische fiets op de Landtong bij Rozenburg. De gids bracht onderweg tal van interessante wetenswaardigheden naar voren, ondermeer over de havens die we passeerden. Bij het EIC in Rozenburg, het voorlichtingscentrum voor scholieren over Mainport Rotterdam, stonden de fietsen klaar voor een zonnig tochtje. Langs de Nieuwe Waterweg waren opvallend veel zwanen aan de waterkant te zien. Bij de Maeslantkering kregen we uitgebreid informatie over dit gigantische waterwerk, die bij te hoog water de Nieuwe Waterweg afsluit .

Kop van Zuid

Terug bij de Rijnhaven maakten we een korte wandeling over de Kop van Zuid, waar we het oude HAL-kantoor, het monument voor het weggevoerde Joodse volksdeel, de Entrepot-pakhuizen en Loods 24 bewonderden. Echt een mooi stukje historisch Rotterdam…

Indrukwekkende ECT Terminal

Daarna volgde een bezoek aan de indrukwekkende ECT Delta Terminal op de Eerste Maasvlakte. De logistieke afhandeling  van deze grote containers is hier volledig geautomatiseerd. Alleen de laatste schakel, het plaatsen van de containers op de auto’s, gebeurt door een bemande kraan. Helaas moesten we dit alles vanuit de bus aanschouwen, want om veiligheidsredenen is uitstappen verboden.

De havens bij nacht

De zaterdag zou starten met een boottocht op de ‘Havendienst 2’ en aansluitend een wandeling door de Oude Haven. Helaas was de ‘Havendienst 2’ defect. Als alternatief maakten we een tocht met de ‘Volharding 1’ naar de Waalhaven. Varen op zo’n oude stoomsleper is al een belevenis op zich. Bovendien krijg je vanaf het water een heel ander zicht op de stad. We mochten ook even afdalen in de machinekamer, om daar te zien hoe trotse vrijwillige kolenstokers ‘hun’ stoommotor aan de praat hielden.

Rotterdam bij nacht

Rotterdam bij nacht door de lens van columnist Jan Wessels

Na de lunch stapten we boord van de Nehalennia voor de Wereldhaven-boottour. Nadat we een tafeltje aan het raam hadden bemachtigd, bleek dat we het mooie uitzicht al hadden gezien, die ochtend met de ‘Volharding 1’. Maar ach, de boog kan niet altijd gespannen zijn, nietwaar… En een Palmpje en een wijntje maakten onze teleurstelling vrij snel goed.

’s Avonds bezochten we opnieuw de ECT Delta Terminal waar de ondergaande zon en de intredende duisternis ons bezoek iets speciaal gaven, en de verlichting het havengebied veranderde in een sprookjesachtige omgeving. Een tocht om niet snel te vergeten. Terug in de stad, het was inmiddels half elf, wachtte ons op de Erasmusbrug het vuurwerk voor een spectaculaire afsluiting van onze tweede Wereldhavendag.

Naar De Slufter met baggerspecie

Onze derde dag begon met een bezoek aan De Slufter, een baggerspeciedepot op Maasvlakte 1. We kregen gedegen uitleg over de opslag van vervuilde baggerspecie. Ook de toelichting door de bioloog, die ons begeleidde, was interessant. Na een kort ritje met de bus over de dijk rond het bassin, gingen we te voet verder. Met de zon in het gezicht en geflankeerd door de modder aan de ene kant en de Noordzee aan de andere kant, hadden we ons geen mooiere afsluiting van ons Rotterdamse verblijf kunnen bedenken.

Programma 2014

Als je de Wereldhavendagen 2014 wilt bezoeken, oriënteer je dan vroegtijdig op het uitgebreide programma en schrijf je op tijd in voor de activiteiten. De talrijke excursiemogelijkheden en activiteiten zijn niet altijd gratis en kunnen vrij snel volgeboekt zijn. De Wereldhavendagen 2014 vinden plaats op 5, 6, en 7 september 2014. Het programma is nog niet bekend. Voor een indruk kun je het programma van de Wereldhavendagen 2013 bekijken.

Jan Wessels

Beoordeel dit artikel
 
Like dit artikel
Tweet dit artikel