Westfalia Sven Hedin op basis van MAN TGE

Westfalia Sven Hedin

Westfalia Sven Hedin op basis van MAN TGE

Sven Hedin is al vele jaren een bekende naam in de camperbranche. De Westfalia Sven Hedin was in de begintijd van de buscampers dan ook een van de populairste modellen.

Maar de Sven Hedin wordt nog steeds gemaakt. Zo’n tien jaar geleden werd er besloten tot een hernieuwde samenwerking en werd er weer een Sven Hedin gebouwd, toen op basis van de VW Crafter. Dit keer heeft Westfalia gekozen voor de MAN TGE.

Dit basisvoertuig, dat in vele opzichten gelijk is aan de Mercedes Sprinter, biedt de bestuurder talrijke hulp- en rijassistentiesystemen, iets wat bij bestelwagens nog vrij uniek is. Ook biedt de MAN TGE de mogelijkheid voor een achttraps automatische versnellingsbak. Ook de innovatieve en ergonomisch geoptimaliseerde cockpit en het vermaarde, wereldwijde servicenetwerk van MAN waren voor Westfalia een belangrijk argumenten om voor de MAN TGE te kiezen.

Pop-out

Westfalia Sven Hedin De MAN TGE is wel wat smaller dan bijvoorbeeld de Fiat Ducato. Hierdoor kon Westfalia niet zomaar achterin de camper een dwarsbed plaatsen. Om geen vaste uitbouw te hoeven gebruiken, die de aerodynamica en het uiterlijk aantast, heeft Westfalia gekozen voor een pop-out. Er kan een geïsoleerd polyester deel naar buiten worden geschoven. Daardoor ontstaat een bed met een lengte van ongeveer twee meter. Als het niet meer nodig is, kan het deel weer naar binnen worden geschoven en is er aan de buitenkant bijna niets meer van te zien. Onder het bed is een grote opbergruimte met doorlaadmogelijkheid gecreëerd. Westfalia heeft octrooi voor dit concept aangevraagd.

Speciale koelkast

Maar er zijn meer zaken die de Sven Hedin uniek maken. Zo hebben de ontwerpers van Westfalia hebben ook alle elementen van het woon- en keukengedeelte volledig herzien. Zij ontdekten zij dat als ze de koelkast parallel in plaats van dwars zouden plaatsen, de diepte van het keukenblok flink kon worden beperkt. Om de deur van de koelkast wel aan de voorzijde van de keuken te houden, zou die dan wel zijdelings in de koelkast moeten worden gemonteerd. Zo’n koelkast bestaat nog niet. Daarom heeft Westfalia deze samen met een grote Europese fabrikant zelf ontwikkeld. Het resultaat is een compressorkoelkast van 70 liter én een ongeëvenaarde ruimtelijke indruk in het woongedeelte.

Verwarming op diesel

Westfalia vertrouwt op een warmwaterverwarmingssysteem op diesel voor de verwarming. Hierdoor is de camper niet alleen beter geschikt voor gebruik in de winter maar het vermindert ook het gasverbruik. Het gas is nu alleen nodig voor het koken in de Sven Hedin. Een fles van 2,5 kg is daarvoor voldoende. Opvallend is het riante volume van voor een bestelwagen zijn ook de water- en afvalwatertanks, namelijk 100 liter en 84 liter.

Like dit artikel
Tweet dit artikel