Internet en WiFi steeds belangrijker voor vakantie

kampeerzaken.nlNederlanders maken voor hun vakantie steeds vaker gebruik van internet en WiFi, zo blijkt uit onderzoek van MultiScope.

 

Niet alleen wordt het grootste deel van de vakanties online uitgezocht en geboekt, ook onderweg kunnen velen van ons bijna niet meer zonder internet en maken dankbaar gebruik van de aanwezige WiFi verbinding.


 

Volgens het onderzoek van Multiscope wordt de eigen laptop onderweg het meest gebruikt, gevolgd door de internetcomputer op de accomodatie en de mobiele telefoon. Maar er wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van een internetcafé. 

 

Voorkeur voor WiFi

Dat internet zo belangrijk is blijkt uit het feit dat de helft van de reizigers van te voren kijkt of de accommodatie over WiFi beschikt, waarbij de aanwezigheid daarvan voor 40% van de ondervraagde mensen een belangrijke rol bij de keuze voor de accommodatie speelt. Daarom geeft 90% van de ondervraagden aan dat ze geen extra abonnementen (voor WiFi hotspots, of een internetbundel voor de mobiele telefoon of laptop) afsluiten om zo op de kosten van het gebruik van internet te kunnen besparen. Men wil dus vooral van een lokale WiFi verbinding gebruik maken en mocht dat niet lukken neemt men de onverwacht gepeperde) rekening kennelijk voor lief.

 

Gebruik

En waar gebruiken we die internetverbinding op vakantie dan voor? De 64% van de vakantiegangers die onderweg wel eens het internet op gaat doet dit vooral om de privé e-mail te lezen, en in veel mindere mate de zakelijk e-mail. Ook het opzoeken van het weerbericht is populair, net als de sociale media waar velen van ons kennelijk ook op vakantie niet zonder kunnen.

 

Onderzoek

Jessica de Bloom, van de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft trouwens onderzoek gedaan naar het effect van werk op vakantie. Daaruit blijkt dat werken tijdens de vakantie (gelukkig) nauwelijks voorkomt. Mensen lezen weliswaar wel hun zakelijke e-mail, maar dat geeft vooral een gevoel van controle en dus rust. 

 

Vakantie wordt volgens haar onderzoek vooral een succes als je doet wat je leuk vindt, in dat opzicht hoeft internet niet slecht te zijn. Maar wanneer iets een verplichting wordt, dan is het zorgelijk. Zolang het internet wordt gebruikt om bijvoorbeeld om uitjes te plannen en het weersbericht te raadplegen, voegt het daarmee iets toe aan de vakantie.

Like dit artikel
Tweet dit artikel