Wilk (Knaus-Tabbert Groep)

Wilk-LogoHelmut Wilk, de grondlegger van het bedrijf, introduceert in 1952 zijn zogenaamde Auto-Bett, een accessoirepakket voor het creëren van slaapplaatsen in auto’s. Behalve voor bekende automerken zoals Volkswagen, Opel, Ford en Mercedes, zijn deze pakketten beschikbaar voor merken als DKW, Goliath, Lloyd en Borgward. Een compleet pakket voor een DKW kostte DM 155,-.

In 1956 wordt Wilk actief op de caravanmarkt met de distributie van caravans, geproduceerd door het Schotse Thomson (Glendale, Gleneagle en Glen). In 1958 volgt de introductie van de eerste door Wilk in Bad Kreuznach geproduceerde caravan, genaamd Tramper. In het eerste jaar worden er 28 gemaakt. Voor lichtere en goedkopere types wordt in 1963 een dochtermaatschappij opgericht: Stern GmbH met productie in Kellenbach, maar deze firma gaat korte tijd later weer in Wilk op.

In het midden van de jaren zestig is Wilk de grootste fabrikant van Duitsland en in 1969 rolt de dertigduizendste caravan van de fabrieksband. In 1964 richt Sam Alper van CI (Sprite) samen met Wilk, CI Wilk op. Ieder is voor de helft eigenaar . Helmut Wilk heeft geen opvolger. In 1979 komt hij bij een ongeval om het leven. De directie kan het succes van de onderneming niet continueren en in 1986 gaat Wilk failliet. Het bedrijf wordt hierna volledig door Tabbert overgenomen. In 1987 wordt Tabbert Industrie AG (TIAG) als holding van deze Tabbert-Wilk Groep opgericht. In 1996 wordt de productie overgeheveld naar Sinntal/Mottgers, de vestigingsplaats van Tabbert.

In juni 1997 verwerft Knaus een aandeel van 27 procent in TIAG, dat een half jaar later uitgebreid wordt naar 77 procent. In 1998 wordt een deel van de productie overgeplaatst naar de fabriek van Eifelland in het Hongaarse Nagyoroszi. Op 9 oktober 2008 vraagt de Knaus-Tabbert Groep zijn faillissement aan nadat het management geen adequaat overlevingsplan bij de banken kan deponeren. Op 1 januari 2009 wordt Knaus-Tabbert door HTP Investments BV uit Venlo overgenomen en daarmee is ook Wilk gered. In 2012 viert Wilk zijn zestigjarige jubileum met een aantal actiemodellen. Voorjaar 2014 maakt Knaus Tabbert GmbH bekend dat het na lang wikken en wegen heeft besloten om de productie van Wilk te staken. Het laatst geproduceerde modeljaar is dus 2014.

Like dit artikel
Tweet dit artikel