Wind Catcher: mobiele windturbine voor off-grid kamperen

Wind Catcher mobiele windturbine

Wind Catcher: mobiele windturbine voor off-grid kamperen

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen op of bij hun camper of caravan. Maar er is nog een manier om onderweg elektriciteit op te wekken, namelijk met windkracht. Dat kan met de Wind Catcher van het Deense bedrijf KiteX.

In Nederland hebben bijna alle campings, ook op de tententerreinen, elektriciteitsaansluitingen. Dat geldt ook voor heel veel camperplaatsen. Maar wie een wat avontuurlijkere bestemming opzoekt, zoals Scandinavië, Oost-Europa of het binnenland van Spanje, en misschien ook wel in het wild wil kamperen, kan wel eens wat extra elektriciteit gebruiken. Dan brengt zonne- of windenergie uitkomst.

Zonne-energie versus windenergie

De meeste mensen zullen voor zonne-energie kiezen. Maar in gebieden waar wat minder zon en meer wind is, zoals in Scandinavië en Schotland, is windenergie wellicht een betere keus. Het in het Deense Roskilde gevestigde bedrijf KiteX introduceert daar een oplossing voor. In tegenstelling tot een zonnesysteem kan de Wind Catcher ook ’s nachts elektriciteit opwekken, mits het maar een beetje waait. Ook bij lage windsnelheden (van minimaal vier meter per seconde) wordt er al energie opgewekt. Maar hij heeft ook een nadeel: een windturbine maakt wel altijd wat geluid.

De Wind Catcher is een verplaatsbare windgenerator die je eenvoudig in en uit kunt klappen. Je kunt hem, mits er voldoende ruimte is, daardoor overal plaatsen en je eigen energie op te wekken op bijvoorbeeld de huishoudaccu op te laden.

Kitex had op Kickstarter een crowdfunding-project opgestart om de financiering van de opvouwbare windturbine te financieren. Met succes, bijna twee weken voor het einde van de crowdfundingactie werd het financieringsdoel van 53.000 euro al overschreden.

Klein op te vouwen

Wind Catcher mobiele windturbine Wie aan een windgenerator, windmolen of windturbine denkt, denkt meestal aan enorme apparaten. Dat is met de Wind Catcher geenszins het geval. Opgevouwen is het Wind Catcher maar een pakket van twee meter lang en 20 centimeter hoog en breed. Het totaalgewicht bedraagt ongeveer 10 kilo. Dat past dus in bijna elke camper of caravan. Naar verluidt heeft één persoon slechts 15 minuten nodig om de Wind Catcher op te bouwen. En dan zie je pas dat de Wind Catcher in werkelijkheid best wel groot is. Eenmaal opgebouwd is de constructie zes meter hoog en heeft de windturbine een diameter van vier meter. De turbine kan 360 graden om zijn as draaien zodat je niet van de windrichting afhankelijk bent. Maar dat betekent ook dat je nogal wat ruimte nodig hebt.

Lichtgewicht

Ondanks het forse formaat, als hij is uitgeklapt, weegt de Wind Catcher dus vrij weinig. Dat komt omdat KiteX gebruik maakt van moderne, lichtgewicht materialen. Zo zijn de rotorbladen bijvoorbeeld vervaardigd van een mix van koolstof en glasvezel. Alle plastic onderdelen komen uit de 3D-printer en waarvoor uitsluitend gerecycled plastic is gebruikt. Evengoed kan de Wind Catcher tegen een stootje en wordt hij geacht om ook bij windsnelheden tot 20 meter per seconde (windkracht 8) te weerstaan. Je kunt de winddturbine op drie punten aan de grond verankeren met spanriemen. De constructie is zo gemaakt dat je de windturbine ook op oneffen of licht hellend terrein kunt plaatsen.

Opbrengst 200 tot 300 Watt

Er komen verschillende versies van de Wild Catcher. De Lite-versie kan een vermogen van 200 Watt genereren, de grotere versie zelfs 600 Watt. De gegenereerde elektriciteit wordt via een controlesysteem naar de ingebouwde accu. Als het harder waait en er meer dan voldoende elektriciteit wordt gegenereerd, kan het systeem de overtollige energie ook naar een extra accu sturen.

KiteX heeft de levering van de eerste windturbines gepland voor december 2021. Qua prijs moet je al snel denken aan zo’n 1.000 euro.

Like dit artikel
Tweet dit artikel