Winnebago onthult elektrische camper

Winnebago elektrische camper

Winnebago onthult elektrische camper

Op de laatste editie van de Florida RV SuperShow onthulde Winnebago het concept van een elektrische camper op basis van een Ford Transit Custom. Dit is naar verluidt de eerste volledig elektrische camper van een grote camperfabrikant.

Hiermee voegt Winnebago zich bij een groeiend aantal camperfabrikanten die een elektrische camper presenteren. In Nederland kennen we bijvoorbeeld al Fixxter en Tonke, terwijl ook Mercedes elektrische campers aan gaat bieden. De binnenkort te onthullen elektrische Volkswagen ID.Buzz zal ook als camper worden aangeboden, en zo zijn er nog meer.

Onderweg opladen

De actieradius, oftewel het rijbereik op één acculading, is een aspect dat de populariteit van elektrische campers nog behoorlijk afremt. Camperaars zijn gewend dat ze, als ze willen, op een behoorlijk afstand af kunnen leggen. Hun pauzes brengen ze bij voorkeur op een mooi plekje door. Bij een elektrische camper is de actieradius wel eens een stuk minder dan camperaars doorgaans afleggen. Dat betekent dat de camper onderweg moet worden opgeladen aan een DC-snellader. Dat duurt meestal een half uur tot drie kwartier.

Beperkingen

Winnebago elektrische camperDat hoeft op zich geen probleem te zijn. Maar de meeste van die snellaadpleinen bevinden zich langs de snelwegen en bij invalswegen. Dat zijn meestal niet de leukste plekjes om je pauze door te brengen. Bovendien zijn er ook nog maar heel weinig camperplaatsen en campings met een laadstation, waar je de camper ook ’s nachts kunt opladen. Daar moet je met de routeplanning dus ook rekening mee houden. Dat kan allemaal prima, zeker omdat het aantal (snel)laadpunten in Europa explosief groeit. Maar het beperkt het ‘gevoel van vrijheid’ wat je met een camper ervaart wel een beetje.

Dat geldt ook voor de elektrische camper van Winnebago. De fabrikant geeft op dat je met het 86 kWh-accupakket een actieradius van ongeveer 125 mijl, oftewel zo’n 200 kilometer, kunt afleggen. Dat zal voor veel camperaars te beperkt zijn. Gelukkig maakt de techniek op dit gebied grote sprongen en zullen er binnen afzienbare tijd elektrische campers zijn die een acceptabelere actieradius hebben. In combinatie met een groter aantal oplaadpunten maakt dat het een stuk makkelijker. Ook vertelde men dat Winnebago bezig is om de actieradius groter te maken. Men spreekt over minstens 200 mijl (ca 320 km) wat een stuk bruikbaarder is.

Gasloos

Winnebago heeft ook nog geen plannen om de camper in productie te nemen. Het bedrijf vertelde aan nieuwszender CNBC dat daar later dit jaar meer over bekend wordt gemaakt. Men kon ook nog niets over de prijs vertellen. Wel kon men vertellen dat de camper geheel ‘gasloos’ is, met onder anderen een inductiekookplaat, een grote koelkast en een badkamer heeft. De apparatuur en bediening zullen allemaal afhankelijk zijn van het elektrische energiesysteem van het voertuig, dat wordt gebouwd door EV-specialist Lightning eMotors.

Duurzaam interieur

Interessant is de manier waarop Winnebago het interieur heeft vervaardigd. Net zoals bij veel moderne elektrische auto’s heeft men ook bij het interieur van deze elektrische camper zoveel mogelijk op de duurzaamheid gelet. Zo heeft de conceptcamper een vloer van een mix van kurk en gerecycled rubber terwijl de wanden met wol zijn bekleed.

Like dit artikel
Tweet dit artikel