Winterbanden in Duitsland: verplichting duidelijk omschreven

kampeerzaken.nlHoewel er in Duitsland al eerder een verplichting voor het gebruik van winterbanden tijdens winterse omstandigheden gold kon de Duitse justitie er niet veel mee. Er was namelijk niet nauwkeurig genoeg omschreven welke omstandigheden als "winters" aan te merken waren.

 

Daar komt nu verandering in: de Duitse regering heeft nu exact omschreven welke omstandigheden als "winters" dienen te worden beschouwd, en heeft bovendien de boetes bij overtreding van het verbod op het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden fors verhoogd.


 

Winterse omstandigheden

De Duitse wetgeving verbiedt nu het gebruik van zomerbanden onder winterse omstandigheden, die nu letterlijk als "Schneeglätte, Schneematsch, Reifglätte oder Glatteis" (sneeuw, sneeuwresten, opgevroren rijp, ijs) worden omschreven.

 

Deze kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld sneeuwval, aanvriezende of bevroren regen, hagel, aanvriezende mist en sneeuwstormen. Deze omstandigheden kunnen zich dus ook al voordoen bij temperaturen boven het vriespunt.

Winterbanden

Ook is vastgelegd welke banden als winterbanden worden aangemerkt: alle banden, die speciaal zijn ontwikkeld om op sneeuw betere rijeigenschappen en tractie te hebben dan zomerbanden. De Duitse wet gaat er van uit dat alle banden voldoen die met "M+S", het bekende sneeuwvlokje met de bergtoppen, "all-weather" of als band voor het hele jaar zijn gemarkeerd.

Boete

Wie tijdens winterse omstandigheden wordt betrapt op het rijden met zomerbanden wordt beboet met € 40. Als men bij een ongeluk op het niet gebruiken van winterbanden tijdens winterse omstandigheden wordt betrapt krijgt men een boete van € 80. Voor Duitse bestuurders heeft e.e.a. bovendien ook invloed op de punten voor het puntenrijbewijs.

Ingangsdatum

De nieuwe regeling gaat met ingang van vandaag, 29 november 2010, in.

 

 

Bron: ADAC

Like dit artikel
Tweet dit artikel