Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht naar de wintersport?

Metalen sneeuwkettingen

De ANWB adviseert metalen sneeuwkettingen in Zwitserland en Frankrijk

ZOETERMEER – Verschillende wintersportlanden hanteren specifieke regels voor winterbanden en sneeuwkettingen. Welke voorzieningen zijn verplicht voor auto, camper en caravan naar de populairste wintersportbestemmingen?

Dit weekend verwachten ANWB en ADAC de grote uittocht naar de drie populairste wintersportbestemmingen Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Kampeerzaken.nl zocht uit wat je per bestemming verplicht meeneemt in de auto.

Winterbanden

Tussen 1 november en 15 april is het gebruik van winterbanden verplicht in Oostenrijk als er sneeuw, sneeuwmodder of ijs ligt op de weg. De winterbanden dienen op alle wielen gemonteerd te worden, maar zijn niet verplicht voor aanhangers. De minimale profieldiepte van de winterband is 4 mm. Wie geen winterbanden gebruikt en betrokken raakt bij een ongeval kan (mede)aansprakelijk gesteld worden.

Aansprakelijk zonder winterbanden

In Frankrijk en Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. In Frankrijk worden ze wel geadviseerd als er sneeuw ligt op de weg. Let dan op een minimumprofieldiepte van 3,5 mm. In Zwitserland kun je een boete krijgen als je door een gebrek aan winterbanden het overige verkeer hindert. Ook kun je aansprakelijk worden gesteld als je zonder winterbanden op een besneeuwde weg betrokken raakt bij een ongeval.

Sneeuwkettingen

In Oostenrijk en Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht als het blauwe ronde bord met een autoband met sneeuwkettingen langs de weg staat. Ook op de Franse bergpassen kun je dit blauwe ronde bord tegenkomen. Soms is het sneeuwkettingbord in Frankrijk aangevuld met de aanwijzing  ‘pneus neige admis’. Dat betekent dat je er ook met winterbanden mag rijden.

Metaal of kunststof?

In Oostenrijk zijn alleen metalen sneeuwkettingen toegestaan. In Frankrijk en Zwitserland mag je ook met kunststof sneeuwkettingen rijden. De ANWB raadt kunststof overigens af, omdat er volgens de koepel nauwelijks tot geen kunststof sneeuwkettingen zijn die aan de maatstaven voldoen. Uitzondering is de Michelin Easy Grip van koolstof.

Maximumsnelheid

De sneeuwkettingen breng je altijd aan op de aangedreven wielen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is in de drie landen 50 km per uur.

Verkeersbord sneeuwkettingen

Bij dit bord moeten de sneeuwkettingen om, maar in Frankrijk volstaan ook winterbanden

Campers en caravans

Zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht voor campers of caravans? Dit zegt de ANWB: “In alle Europese landen geldt voor campers hetzelfde als voor personenauto’s. Voor caravans is dit anders. Er zijn geen landen waar een verplichting geldt voor winterbanden en sneeuwkettingen onder caravans. Het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op.”

Let op de fileberichten

In de regio’s Midden en Zuid-Nederland staat de voorjaarsvakantie voor de deur. De ANWB verwacht dan ook lange files op de routes naar de wintersportgebieden. Kijk hier voor de laatste fileberichten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel