Worden pneumatische uitbreidingen “the next bing thing” voor recreatievoertuigen?

pneumatische uitbreidingen voor recreatievoertuigen?

Worden pneumatische uitbreidingen “the next bing thing” voor recreatievoertuigen?

Oppompbare tenten, voortenten en daktenten kennen we inmiddels al een tijdje. Op de Caravan Salon 2022, die onlangs in Düsseldorf werd gehouden, waren ook campers met een oppompbare alkoof en hefdak te zien.

Deze campers trokken behoorlijk wat bekijks, met hun pneumatische uitbreidingen. Een van die voertuigen, de Büstner Lyseo Gallery, gaat bovendien dit modeljaar al in productie. Zou zo’n pneumatisch hefdak of alkoof inderdaad “the next big thing” op het gebied van recreatievoertuigen worden?

X Gloo

We konden zo gauw niet achterhalen van welke toeleverancier Hymer en Bürstner de onderdelen voor die oppompbare uitbouw vandaan halen. Wel is het zo dat er tussen de exposanten van de Caravan Salon Düsseldorf een nieuw bedrijf is, dat iets dergelijks kan leveren. Dit bedrijf, X Gloo, zegt “pneumatische textielstructuren” te leveren die worden gebruikt bij de uitbreiding van de voertuigruimte. Ook zegt het bedrijf deze al aan enkele OEM’s (producenten) te leveren. Net als de uitbreidingen op de voertuigen van Bürstner en Hymer kunnen ook de pneumatische ruimte-uitbreidingen van X Gloo met een druk op de knop worden gerealiseerd. De uitbreiding is dan binnen ene paar minuten gebruiksklaar. De pneumatische eenheid, waarvan het geluid nauwelijks merkbaar is, wordt ruimtebesparend geïnstalleerd in de garage of het meubilair. Het concept van X Gloo komt dus aardig overeen met dat van Bürstner en Hymer.

Een korte zoektocht op internet leert ons dat de X Gloo die deze zaken voor recreatievoertuigen levert, nog maar sinds heel kort bestaat. Er is ook een gelijknamig Engels bedrijf dat al veel langer bestaat en feesttenten en overkappingen voor evenementen maakt die volgens dit principe zijn opgebouwd. De techniek bestaat dus al langer, en wordt gezien de tientallen X Gloo dealers ook veelvuldig gebruikt. Alleen werd het tot dusver nog niet bij recreatievoertuigen gebruikt.

Pneumatische voertuiguitbreidingen

Worden pneumatische uitbreidingen “the next bing thing” voor recreatievoertuigen?X Gloo zegt voor de pneumatische voertuiguitbreidingen een innovatieve weefseltechnologie te gebruiken. Het tweelaags pneumatisch hefelement bestaat uit een “gloednieuwe en gepatenteerde X Gloo 3DTEX”, die aan beide zijden is voorzien van een mechanische, chemische en weerbestendige coating aan beide zijden. De structuur kenmerkt zich volgens de fabrikant door een hoge sterkte en stabiliteit en maakt het mogelijk om ruimtes met een “unieke feel-good ervaring” te creëren. Het principe heeft, in vergelijking met conventionele oplossingen, verschillende voordelen. De betere isolatie qua geluid en warmte verhoogt bijvoorbeeld het slaapcomfort en geeft ook veel meer privacy.

Like dit artikel
Tweet dit artikel