Zeeuwse caravaneigenaren samen naar Raad van State

Caravaneigenaren rondom Vuurtoren Haamstede

De caravans staan onder de rook van de vuurtoren van Nieuw-Haamstede.

BURGH-HAAMSTEDE – Enige tientallen caravanbezitters in het Zeeuwse dorpje Nieuw-Haamstede hebben de handen ineen geslagen. Ze stappen samen naar de hoogste bestuursrechter van het land, de Raad van State.

Het bestemmingsplan voor hun caravans in de duinen bij het dorp is onlangs gewijzigd, waardoor ze zullen moeten verhuizen.

De caravaneigenaren zijn het niet eens met die maatregel. De kampeerwagens in de duinen rondom het dorp en nabij het vliegveld voor zweefvliegtuigjes dreigen hun recreatieverblijf kwijt te raken. Ze worden vaak al tientallen jaren gedoogd, maar nu heeft de gemeente de beslissing genomen dat niet langer toe te staan. In het bestemmingsplan is een uitsterfconstructie opgenomen.

Laatste bezitters

Deze constructie houdt in dat de caravans niet meer mogen worden overgedragen door schenking of erfenis. De tegenwoordige eigenaren zijn op deze manier de laatste bezitters. De ruim veertig caravaneigenaren zijn het daar niet mee eens en gaan nu gezamenlijk het gevecht met de gemeente aan.

De gemeente schermt met de argumenten dat de caravans natuurontwikkeling in de weg staan en dat ze een veiligheidsrisico vormen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel