Zelf een fietscaravan maken? Deze video is hét voorbeeld!

Zelf een fietscaravan maken

Zelf een fietscaravan maken? Deze video is hét voorbeeld!

Heb je een klein kapitaal nodig om een mooie caravan te bezitten? ‘Nee’, vinden de ontwikkelaars van deze fietscaravan: een caravan die iedere kampeerder zelf kan maken.

Op een vrij simpele manier bouwt men een eigen eenpersoons caravan, die men met de fiets of e-bike kan trekken. Online is een video te vinden van een creatieve kampeerder die zijn eigen fietscaravan heeft gebouwd. Je hebt alleen een fiets nodig, wat materialen, een flinke dosis creativiteit en een paar rechterhanden.

Bouwvideo

In onderstaande video werkt gastheer Drew aan een eigen fietscamper. Dat doet hij met niets anders dan vierkante stalen staven, die worden gesneden, geschuurd en gebogen. Daar komt nog een soort van trekhaak aan, die wordt bevestigd aan de uitvalpadden van een fiets. Uiteindelijk wordt het hele bouwpakket in een definitieve vorm gelast, met assen en stabilisatiepoten op hun plaats.

Voor de caravan zelf werkt Drew met multiplex en wat isolatie. Met wanden en zijsteunen begint het bouwsel al meer op een caravan te lijken. Met isolatie in het dak en de muren, is de caravan ook niet koud. Met gipsplaten valt het geheel af te werken.

Buitenzijde van spanfolie

In een normale, moderne caravan zit natuurlijk het nodige polyester en aluminium, maar in deze fietscaravan niet. Voor de buitenkant van de fietscaravan maakt men gebruik van een soort spanfolie, dat men over de buitenkant van het frame plakt. Dit soort folie gebruikt men ook voor (model)vliegtuigen. Als je dat na het bevestigen warm maakt, dan krimpt het een beetje zodat het mooi strak en glad is. Daarna kan de buitenkant eventueel geverfd worden, of van een belettering of graphics worden voorzien.

De caravan wordt afgemaakt met deurtjes, ramen en wielen. De beste manier om zo’n fietscaravan zelf te maken, is door de video van Drew te volgen.

Wat kost zo’n fietscaravan?

Een fietscaravan als project is relatief prijzig: je hebt zo’n 1200 euro aan materialen nodig. Maar dan heb je ook wel een leuk project waar je even mee bezig bent. En het is natuurlijk goedkoper dan een volwaardige caravan kopen. Bovendien heb je ook geen auto nodig om hem te trekken.

Like dit artikel
Tweet dit artikel