Zelf een teardrop caravan bouwen? Chesapeake Light Craft biedt een bouwset aan

Chesapeake Light Craft teardrop Camper

Zelf een teardrop caravan bouwen? Chesapeake Light Craft biedt een bouwset aan

Met de opkomst van het fenomeen ‘Vanlife’ is er ook een nieuwe golf van doe-het-zelver gekomen. Maar het zijn niet alleen campers die mensen zelf (om)bouwen. We zien ook steeds meer zelfgebouwde outdoortrailers, campingtrailers en minicaravans op de Europese wegen.

Die trailers zijn meestal geïnspireerd op de soortgelijke trailers die in Noord-Amerika en Australië gebruikt worden. En ook daar worden ze vele gebouwd. Wie de bouw van een kleine caravan overweegt, zou een beroep kunnen doen op het Amerikaanse bedrijfje Chesapeake Light Craft. Dit biedt al jaren een bouwset aan om zelf een teardrop caravan te maken.

Teardrop caravan of teardrop trailer?

Laten we eerst even de naam verduidelijken. De naam is bedacht omdat het hier om een aanhanger met een gestroomlijnde, druppelvormige opbouw gaat. In de VS heten dit soort voertuigjes ‘teardrop trailer’ maar in Europa zijn we gewend om een trailer, zodra je er in kunt slapen, een caravan te noemen. Hier noemen het dus ‘teardrop caravans’. In de VS is het overigens heel normaal om zo’n trailer zelf te bouwen, al zijn er ook genoeg commerciële aanbieders.

De oorsprong van het idee

Chesapeake Light Craft, een bedrijf gevestigd in Annapolis, heeft zijn wortels in de jachtbouw. Het bedrijf, opgericht in de vroege jaren ’90, zag een synergie tussen de technieken die in de jachtbouw en caravanbouw worden toegepast, Het bedrijf gebruikte zijn expertise in de bouw van houten jachten om een nieuw product op de markt te brengen: de Teardrop Camper bouwset.

Het ontwerp

De Teardrop Camper is compact en elegant, ontworpen met het oog op gebruiksgemak. De trailer biedt ruimte voor twee personen en kan zelfs door kleinere auto’s worden getrokken. Dankzij de gestroomlijnde vorm zijn deze ook uitstekend geschikt om met een elektrisch auto te trekken. De opbouw is gemaakt van waterbestendig Okumé multiplex en heeft meerdere openingen voor natuurlijk licht en ventilatie. Het ontwerp biedt verschillende mogelijkheden voor personalisatie.

Wat zit er in de bouwset?

De bouwset bevat voornamelijk houten componenten die zijn voorgefabriceerd en klaar zijn voor assemblage. Het samenstellen van de houten panelen gaat grotendeel;s met de beproefde ‘stich-and-glue’ bouwwijze. Gebruikers hebben alleen basisgereedschap nodig om de caravan in elkaar te zetten. De trailer zelf niet is inbegrepen, maar het bedrijf verzekert dat hun product compatibel is met de meeste kleine trailers/aanhangers die op de markt verkrijgbaar zijn.

De prijs van de basisbouwset begint bij $3.465, wat ongeveer gelijk is aan €3.200. Daar komen de verzendkosten nog bij. Het Amerikaanse bedrijf dat de bouwset aanbiedt heeft een Duitse partner in de vorm van Berger Boote in Berlijn. Helaas biedt dat bedrijf alleen de bouwtekening aan, en niet de complete set.

Veiligheidsaspecten

Hoewel er aan het bouwen van een aanhanger of caravan met een maximaal gewicht van 750 kilo niet al te veel eisen worden gesteld, is veiligheid uiteraard wel een belangrijk aspect. De bouwset wordt geleverd met gedetailleerde veiligheidsinstructies en aanbevelingen voor het juiste gebruik en onderhoud.

Wie de trailer met behulp van de bouwtekening wil bouwen, zou als basis het chassis van een oude aanhanger, vouwwagen of kleine caravan kunnen gebruiken. Bij voorkeur met oplooprem, aangezien lang niet alle moderne auto’s een ongeremde trailer van dat gewicht mogen trekken. Soms is dat beperkt tot bijvoorbeeld slechts 400 kilo. Het spreek voor zich dat die rem, evenals de disselkoppeling, de wielen, banden en verlichting ook goed moet functioneren.

Like dit artikel
Tweet dit artikel