Zelfbouw caravan achter de Vespa scooter

Burick Zelfbouw teardrop trailer caravan achter Vespa scooter

Zelfbouw caravan achter de Vespa scooter

De Amerikaanse kampeerder Thomas Burick heeft een gedurfde en creatieve oplossing bedacht om comfortabel op kampeervakantie te kunnen gaan met zijn Vespa scooter.

Hij ontwierp en bouwde namelijk een ’teardrop trailer’ voor zijn scooter. Burick, een echte doe-het-zelver, bouwde een trailer die slechts 77 kilo weegt maar hem voldoende ruimte biedt voor zijn spullen en om te slapen, zitten en koken.

Maatwerk

In Europa zijn de zogenaamde teardrop trailers vrij zeldzaam. In de Verenigde Staten komen ze vaker voor en worden ze ook vaak zelf gebouwd. Uiteraard moeten deze groot genoeg, duurzaam en stabiel zijn. Maar Burick gooide deze aspecten overboord. De aanhanger mocht immers niet te zwaar zijn voor zijn Vespa-scooter uit 1962. Het ontwerp heeft Burick afgeleid van de klassieke Cabin Car trailer uit 1947. Ook die was te groot en te zwaar zodat Burick dit ontwerp verder heeft aangepast voor gebruik achter zijn scooter. Hij bouwde de trailer na in schaal 3:4.

Zelfgemaakte sandwichconstructie

Hij construeerde een aluminium chassis met 13-inch wielen. De opbouw van de kleine teardrop trailer bestaat uit zelfgemaakte sandwichplaten. Voor de wanden sneed hij schuimplaten van 3 centimeter dikte op maat. Op die schuimplaten verlijmde hij glasvezeldoek met polyesterhars. Nadat de panelen droog waren, bracht hij een laag watervaste verf aan.

Licht, compact maar ruim genoeg

Ondanks het feit dat de teardrop trailer compact licht van gewicht is en biedt toch voldoende ruimte voor Burick om comfortabel te kunnen slapen, koken en leven tijdens zijn kampeertochten. Het interieur is goed verlicht met natuurlijk licht door de acrylglazen ramen. De deur is afgewerkt met een metalen omlijsting voor extra stabiliteit. Onder het luik aan de achterkant van de trailer bevindt zich een keukentje met een kookplaatje en opbergruimte voor keukengerei en kookbenodigdheden. Als Burick klaar is met koken en eten, kan hij in de trailer genieten van een goede nachtrust dankzij de comfortabele matras.

Uitdagend rijden bij veel wind

Sommigen vragen zich af of de Vespa met de trailer erachter wel op gang kan komen. Volgens Burick kan zijn Vespa de trailer gemakkelijk trekken. De combinatie kan zelfs een snelheid van 60 km/u halen. Gezien de combinatie van het geringe gewicht, het lichte trekkende voertuig en de vrij grote luchtvang is het rijden met veel wind natuurlijk wel wat uitdagender.

Instructies op Youtube

Burick bouwde de trailer samen met Lucy van het Youtubekanaal ‘The L Wood by Lucy’. Uiteraard hebben ze samen ook een video online gezet waarin ze de ins en outs van de microtrailer laten zien, samen met hun bouwproces. Dit in de hoop om kampeerders te inspireren ook een dergelijk project realiseren.

Disclaimer: zo’n teardrop trailer, en zeker niet in dit formaat, achter de scooter zal in Nederland (en Europa) waarschijnlijk niet zijn toegestaan. Kijk dus eerst goed hoe het hier met de regelgeving zit voordat je je aan een dergelijk project waagt.

Like dit artikel
Tweet dit artikel