Zelfvoorzienend kamperen. Niet alleen met een eigen energievoorziening, maar ook met en eigen voedselvoorziening. Op dat gebied biedt het nieuwe Airfarm-concept een opvallend alternatief. Deze Chinese caravan heeft een geïntegreerd hydrocultuursysteem aan boord, waarmee groente onderweg vers kan worden geteeld.
Met zonnepanelen, een waterfilter en regenopvang wil de Airfarm min of meer volledig zelfvoorzienend opereren. Deze ontwerpstudie won eerder een Red Dot Design Award en is sindsdien breed gedeeld in internationale kampeer- en designmedia. Wat is het precies, en hoe realistisch is zo’n ‘mobiele moestuin op wielen’?
Kamperen met een eigen groentekas
De Airfarm is nog niet meer dan een studie van een caravan met een duidelijk duurzaam uitgangspunt: de gebruiker moet – in theorie – volledig off-grid kunnen leven. Daartoe beschikt het voertuig over een uitschuifbaar dak met transparante panelen en ingebouwde kweekbakken, bedoeld voor het verbouwen van bijvoorbeeld sla, tomaten en kruiden via hydrocultuur. Door het gebrek aan aarde en het circulerende watersysteem is het rendement relatief hoog, terwijl het gewicht beperkt blijft.
Zonnepanelen op het dak zorgen voor stroomopwekking, terwijl regenwater wordt opgevangen en gefilterd voor hergebruik. Ook de luchtcirculatie en temperatuurregeling zijn geïntegreerd in het ontwerp.
Prijswinnaar zonder productiedatum
De Airfarm is eerder bekroond met een Red Dot Design Award, in de categorie ‘Design Concept’. Het gaat daarbij niet om een productiegereed voertuig, maar om een prototype of toekomstvisie. Er is door de ontwerpers — het betreft een samenwerking tussen verschillende ontwerpstudio’s in China — vooralsnog geen productieplanning of prijsindicatie bekendgemaakt.
Toch trekt het idee aandacht, onder meer door de toenemende interesse in zelfvoorzienend reizen, alternatieve woonvormen en minimalistische levensstijlen.
Realiteit versus een ideaalplaatje
Hoewel het idee tot de verbeelding spreekt, roept het ook praktische vragen op. Hoeveel oogst levert zo’n compacte mobiele kas in werkelijkheid op? Hoeveel onderhoud vraagt het systeem, en wat gebeurt er bij langere verplaatsingen of winterse omstandigheden?
Het concept lijkt ons vooral symbolisch bedoeld. Het draagt bij aan bewustwording over voedselproductie en duurzaamheid, maar is (vooralsnog) absoluut geen volwaardig alternatief voor de dagelijkse boodschappen.
Toekomstgericht en klimaatbewust denken
De Airfarm past uiteraard helemaal in een bredere trend van ontwerpen waarin technologie en natuur gecombineerd worden in mobiele leefomgevingen. Eerder kwamen ook al off-grid campers en tiny houses in beeld met zonnepanelen, composttoiletten of geïntegreerde aquaponics (een combinatie van aquacultuur en hydrocultuur waarbij vissen in een waterbassin leven en hun uitwerpselen voedingsstoffen voor planten boven of naast het water leveren).
Of het concept ooit de markt haalt, is uiterst onzeker. Het lijkt ons zelf heel onwaarschijnlijk. Maar de boodschap is duidelijk: wie de vrijheid van kamperen koppelt aan zelfredzaamheid, vindt in de Airfarm een sprekend voorbeeld van toekomstgericht en klimaatbewust denken.