Wij zijn zwervers geworden….

Onze redacteur Jan Wessels kampeert al jaren. In de loop der jaren zijn er wel wat veranderingen geslopen in het kampeergedrag van Jan en zijn familie. Jan zal geregeld ons laten meedelen in zijn ervaringen en belevenissen van toen en nu.

 

Van tent via trekkershut naar camper, Jan en zijn familie hebben het allemaal ondervonden. Lees nu verder in "Wij zijn zwervers geworden…" en beleef mee met de familie Wessels.


 

kampeerzaken.nlAls ik naar ons vakantiegedrag in de loop der jaren kijk, kom ik tot de conclusie dat we zwervers zijn geworden. Wij zijn tegenwoordig niet meer vast te pinnen op één plek. In de beginjaren ging dat nog wel: heel optimistisch schaften we in 1978 een grote tent aan, waarin we met ons gezin konden bivakkeren. Later kwam daar nog een kleine tent bij; gezin werd groter. Zo vertoefden we een paar jaar gedurende de (meestal twee) vakantieweken op campings in de buurt van onze woonplaats. Verder weg kon niet, want we hadden geen auto. Voor het vervoer van de kampeerspullen waren we afhankelijk van buren en vrienden.

 

Tijdens de laatste tentvakantie in Lattrop (het was inmiddels 1985) maakten we kennis met het ei van Columbus: de trekkershut. Die bood de mogelijkheid om zonder vaste verblijfplaats op vakantie te gaan. Dit was het begin van een reeks zwerfvakanties op de fiets, die inmiddels drie weken gingen duren. Om het voor de kinderen aantrekkelijk te maken, werd aan deze vakanties een thema meegegeven. Zo bezochten we een aantal pretparken, musea, maar ook de Deltawerken werden bekeken.

 

Bij deze vakanties was de voorbereiding belangrijk: al in december werden plannen gesmeed, omdat het zaak was vroegtijdig de trekkershutten te bespreken. Niks is immers meer frustrerend dan voor bezette trekkershutdeuren te komen en met de kinderen nog een stuk verder te moeten fietsen om onderdak te krijgen. Dus was het zaak om in januari de zomerplannen klaar te hebben, om de overnachtingen vast te kunnen leggen. Nadeel: je weet in januari nog niet wat voor weer de KNMI voor je in petto heeft in de zomermaanden. Dus ook in heftige regenbuien werd van hut naar hut gefietst. Hoewel je bij deze wijze van reizen wel regelmatig van camping verandert, kun je het nog niet echt zwerven noemen. Het einddoel van een dag fietsen staat immers vast.

 

kampeerzaken.nlMet het opgroeien van de kinderen kwam de fietsvakantie in combinatie met de tent in zicht. Eerst werden op die wijze afstanden binnen Nederland overbrugd. Omdat de schoonfamilie op Texel woonde, was in een aantal gevallen dit Waddeneiland het einddoel. In de jaren ‘90 reden we naar Berlijn, Parijs en Praag. De eerste buitenlandse trips was een tocht langs de Rijn, waarbij Mainz als keerpunt fungeerde. Het zijn deze tochten die bij ons het zwerfgevoel naar boven haalden. Het deed ons verlangen om verder Europa in te trekken, maar niet gebonden te zijn aan één plek. Dat bracht de camper binnen ons blikveld.

 

Na een proefvakantie in 2000 met een huurcamper,  besloten we om onze zinnen op een buscamper te zetten. Deze is voor ons groot genoeg om te overnachten en handiger in gebruik. Ervaringen tijdens onze laatste fietsvakantie in België, deden ons besluiten om de plannen te versnellen. Omdat de pensioengerechtigde leeftijd nog niet was bereikt, is destijds gekozen voor een VW California. Deze is ook gemakkelijk te gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer en voor kleine en grote verhuizingen. Het belangrijkste is natuurlijk dat we zo sinds 2003 met ons bussie door (West-)Europa tuffen en genieten van de vele mooie dingen die we onderweg tegenkomen. En de vakanties zijn inmiddels vier weken…  Ook even een weekendje er op uit behoort nu tot de mogelijkheden.

 

kampeerzaken.nlWe richten ons bij de lange tochten voornamelijk op cultuur en natuur. Wat het eerste betreft zijn we erg geïnteresseerd in oude kerken. Die gebouwen bepalen vaak of we een stadje bezoeken of niet. En als dat bezoeken even te veel wordt (de leeftijd gaat tellen), stallen we de camper op een camping in de natuur en strekken daar onze benen voor korte en lange wandelingen of fietstochten (als die tenminste mee zijn).

 

Kortom, de camper heeft van ons echte zwervers gemaakt, die genieten van de vrijheid die een camper je geeft. En via dit medium willen we jullie laten meegenieten van onze ervaringen in verleden en heden. Dus blijf mijn schrijfsels volgen…

 

Jan Wessels

Like dit artikel
Tweet dit artikel