Verkoop nieuwe campers bereikt record

Meer nieuwe campers verkocht

Verkoop nieuwe campers bereikt record

Er zijn meer nieuwe campers dan ooit tevoren verkocht in Nederland. In de eerste drie kwartalen van dit jaar werden in Nederland 1.862 nieuwe kampeerauto’s verkocht.

Dat betekent een stijging van maar liefst 14,1 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zijn er nu, na pas 9 maanden, al meer campers verkocht dan ooit tevoren in een heel kalenderjaar.

Dit blijkt bij de start van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. De cijfers van Bovag en Kampeer en Caravan Industrie (KCI) laten zien dat er in 2007 in een heel jaar 1.803 nieuwe campers de showrooms uitreden en sindsdien schommelde het verkoopniveau tussen 1.100 en 1.500 per jaar. Vorig jaar steeg dat naar 1.751 en dit jaar zal de teller eindigen rond de magische grens van 2.000 nieuwe kampeerauto’s.

Meer dan 100.000 campers in Nederland

Het complete park aan campers in Nederland blijft groeien en bedraagt momenteel ongeveer 115.000; een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Eriba-Hymer verkocht dit jaar 221 nieuwe campers en is met een aandeel van 11,9 procent marktleider, op de voet gevolgd door Adria met 215 stuks en 11,5 procent. Op een afstand volgen de merken Carthago (156), Knaus (138), Bürstner (136) en Capron (134).

40 procent meer tweedehands campers

Het gaat ook buitengewoon goed met de verkoop van tweedehands campers, deze steeg met maar liefst 40,4 procent. De markt voor tweedehands kampeerauto’s floreert tevens als nooit tevoren: tot en met september werden in Nederland 7.872 gebruikte campers door de vakhandel aan particulieren verkocht. De top drie van tweedehands kampeerauto’s bestaat uit Eriba-Hymer (497 stuks), Bürstner (459) en Adria (439). Het aantal nieuwe caravans in de periode januari tot en met september dit jaar bedroeg 5.986 en dat is 2,2 procent minder dan een jaar eerder. Hobby, Fendt en Knaus zijn samen goed voor de helft (50,1 procent) van alle nieuwe caravans in Nederland. De verkoop van gebruikte caravans door de vakhandel liep 1,6 procent terug tot 10.093 in de eerste drie kwartalen, waarbij dezelfde drie merken bijna 40 procent van de markt bestrijken.

Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Dat de campermarkt volop in beweging is en bol staat van de innovaties, zal ook tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht van 10 tot en met 14 oktober nadrukkelijk tot uiting komen. Van panoramadaken tot lichtgewicht camperchassis en van loungehoeken tot smartphone apps; de camperindustrie staat in elk geval niet stil. Tijdens de beurs kan het publiek ook in diverse kampeerauto’s proefrijden. Daarnaast zijn op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs de nieuwste caravans, vouwwagens, campers en (voor)tenten te vinden. Dit is hét begin van de kampeervakantie en de perfecte plek om de volgende roadtrip in te plannen.

Foto: © Kampeer & Caravan Jaarbeurs

Like dit artikel
Tweet dit artikel