Airstream eStream Travel Trailer Concept: een caravan met 242 paardenkrachten

Airstream eStream Travel Trailer Concept

Airstream eStream Travel Trailer Concept: een caravan met 242 paardenkrachten

Airstream, de Amerikaanse bouwer van de gelijknamige iconische caravans, presenteerde op de Florida RV SuperShow 2022 een interessant studiemodel genaamd eStream Travel Trailer Concept.

Net als het Coco-concept dat Dethleffs vorig jaar presenteerde, is deze caravan voorzien van een elektrische aandrijflijn om daarmee de trekkende elektrische auto te ondersteunen.

Techniek uit eigen stal

Dat Airstream met de eStream een soortgelijk idee presenteert als Dethleffs, is niet zo gek. Dethleffs is onderdeel van de Erwin Hymer Groep, en die maakt sinds een paar jaar deel uit van het Amerikaanse Thor Industries. En Airstream is ook in handen van Thor en kan binnen dat concern dus een beroep doen op de kennis over de aandrijflijn en bijbehorende technologie, die door ZF Friedrichshafen is ontwikkeld. En zo kan het dus gebeuren dat er hier sprake is van een caravan met 242 paardenkrachten aan boord. De caravan is immers voorzien van twee elektromotoren, die ieder 121 pk leveren. Ze worden gevoed uit een 80 kWh accupakket.

“Gesynchroniseerde relatie tussen aanhanger en trekkend voertuig”

Josef Hjelmaker, Thor’s Chief Innovation Officer: “Onze gepatenteerde technologie pakt de grootste zorg van gebruikers van elektrische voertuigen aan: de beperkte actieradius. Studies hebben aangetoond dat elektrische voertuigen een aanzienlijk verlies van actieradius ervaren, zelfs bij het trekken van een kleine aanhanger. De technologie die we mede hebben ontwikkeld creëert een gesynchroniseerde relatie tussen de aanhanger en het trekkende voertuig, waardoor de aanhanger in harmonie met het trekkende voertuig beweegt en er minder trekkracht van het trekkende voertuig nodig is. Dit verbetert op zijn beurt de mogelijke actieradius van de combinatie drastisch. In wezen hebben we van de aanhangwagen een elektrisch voertuig gemaakt. De technologie is baanbrekend voor onze industrie en voor anderen.”

Off-grid

Uiteraard maakt het grote accupakket van de eStream ook een “uitstekend off-grid voertuig”. Het vermogen dat er benodigd is om de caravan te verwarmen, te koelen en van verlichting te voorzien is te verwaarlozen bij het vermogen dat de aandrijving gebruikt. Verder is de eStream uitgerust met 900 watt zonnepanelen waarmee de accu’s kunnen worden opgeladen en de gebruikers tot twee weken zonder stroom kunnen.

Connectiviteit

Verder maakt de eStream naar eigen zeggen gebruik van “slimme huistechnologie en robuuste digitale connectiviteit”. Met die connectiviteit is het volgens Airstream mogelijk om op afstand de systemen van de camper te controleren. De gebruikers kunnen ook hun reis plannen met behulp van digitale tools van Roadpass Digital. Hiermee kunnen ze de actieradius van het voertuig optimaliseren en ook als ondersteuning bij het navigeren gebruiken. Met deze tools kunnen gebruikers bijvoorbeeld zien hoeveel kilometer de volgende lading nog duurt en kunnen ze via hun smartphone oplaadstations opzoeken.

In productie?

Het is natuurlijk de vraag of de eStream ooit in productie gaat. Als dat het geval is, dan is het goed om te weten dat deze caravan ondanks zijn gewicht geen mover nodig heeft. Hij beschikt immers al over twee krachtige motoren. In de Move-modus kan de caravan met de (tablet als) afstandsbediening op een camping alle kanten op worden gestuurd.

Like dit artikel
Tweet dit artikel