Dit kosten de Europese campings per nacht

Prijzen Europese campings per nacht

Dit kosten de Europese campings per nacht

De geur van vers gemaaid gras, het geluid van spelende kinderen en gezellig samen zijn in de buitenlucht. Voor velen is kamperen de ultieme manier om te ontspannen en te genieten van de natuur. Maar net als bij elke vakantie, speelt het prijskaartje een belangrijke rol in de keuze van de bestemming.

Een recent onderzoek van het Duitse portaal Camping.info geeft een actueel inzicht in de gemiddelde kosten van een kampeerverblijf in de verschillende Europese landen, en daaruit blijkt dat de prijzen sterk uiteenlopen. In Nederland zitten we redelijk onder het Europees gemiddelde, maar er zijn ook landen waar de campings veel goedkoper of duurder zijn. Duidelijk is ook dat de prijzen het afgelopen jaar met ruim 4% zijn gestegen.

Nederland: middenmoot

Hoewel kamperen in Nederland steeds populairder wordt, zijn de prijzen helaas ook gestegen. Met een gemiddelde prijs van €24,64 per nacht voor twee personen met een caravan of camper inclusief elektriciteit, zitten we in de middenmoot van het Europese gemiddelde. Voor wie het wat zuiniger aan wil doen, zijn onze buurlanden een interessante optie. In België betaal je gemiddeld €22,06, terwijl Duitsland met €27,52 iets duurder is.

Duurste en goedkoopste bestemmingen

Prijzen Europese campings per nachtWil je luxe kamperen met alle voorzieningen, dan is Italië de absolute koploper, maar ook de duurste bestemming. Daar betaal je gemiddeld €39,24 per nacht. Ook Kroatië en Zwitserland scoren hoog met gemiddelde prijzen van respectievelijk €38,77 en €38,66.

Aan de andere kant van het spectrum vind je de goedkoopste campings. In Albanië betaal je volgens Camping.info slechts €13,52 per nacht, gevolgd door Turkije (€14,59) en Noord-Macedonië (€16,78). Of die inderdaad het meest budgetvriendelijk zijn, hangt natuurlijk ook van de reisafstand af.

Wat bepaalt de prijs?

De prijzen van kampeerplaatsen worden beïnvloed door verschillende factoren. Zoals je wellicht verwacht, zijn populaire bestemmingen in het hoogseizoen duurder dan minder bekende campings buiten het seizoen. Ook de faciliteiten op de camping spelen een rol. Campings met zwembaden, restaurants en animatieprogramma’s zijn doorgaans duurder dan campings met basisvoorzieningen.

Het prijsniveau van de landen op zich is natuurlijk ook belangrijk, maar de verhouding tussen vraag en het aanbod is van nog veel grotere invloed. In bepaalde landen zijn nu eenmaal minder landen maar kan de vraag wel vrij groot zijn. Dan is het niet zo gek dat de prijzen daar wat hoger zijn.

Italië 39,24 euro

Kroatië 38,77 euro

Zwitserland 38,66 euro

Oostenrijk 36,35 euro

Spanje 33,75 euro

Slovenië 32,84 euro

Denemarken 31,38 euro

Duitsland 27,52 euro

Noorwegen 26,89 euro

Luxemburg 26,66 euro

Finland 26,49 euro

Zweden 26,29 euro

Groot-Brittannië 26,01 euro

Griekenland 25,48 euro

Frankrijk 25,22 euro

Nederland 24,64 euro

Ierland 24,62 euro

IJsland 22,98 euro

Hongarije 22,98 euro

Portugal 22,33 euro

België 22,06 euro

Litouwen 21,28 euro

Estland 20,86 euro

Bulgarije 20,30 euro

Slowakije 20,23 euro

Letland 19,76 euro

Servië 18,96 euro

Bosnië-Herzegovina 18,26 euro

Tsjechië 18,25 euro

Polen 18,04 euro

Roemenië 17,23 euro

Noord-Macedonië 16,78 euro

Turkije 14,59 euro

Albanië 13,52 euro

Tips voor budgetvriendelijk kamperen

Gelukkig kun je ook met een beperkt budget een geweldige kampeervakantie beleven. Hier zijn enkele tips:

  • Kies voor een minder populaire bestemming: Denk eens aan Oost-Europese landen zoals Polen, Tsjechië of Hongarije, waar de prijzen vaak lager liggen.
  • Reis buiten het hoogseizoen: In het voor- en naseizoen zijn de prijzen vaak een stuk lager dan in de zomermaanden. Denk ook Gebruik maken van een van de bekende kortingpassen.
  • Kies voor een camping met minder faciliteiten: Basic campings zijn vaak goedkoper dan luxe resorts.
  • Kook zelf: Zelf koken is niet alleen goedkoper dan uit eten gaan, maar ook een leuke manier om te genieten van lokale producten en gerechten.
  • Overweeg wildkamperen: In sommige landen is wildkamperen toegestaan, wat natuurlijk een gratis overnachting kan opleveren. Dat is bovendien ook een heel bijzondere ervaring. Informeer wel altijd naar de lokale regels en voorschriften.

Hoewel kamperen in Europa steeds duurder wordt, zijn er nog steeds veel betaalbare opties te vinden. Door slim te kiezen en je wensen aan te passen aan je budget, kun je alsnog genieten van een heerlijke kampeervakantie zonder je bankrekening te plunderen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel