Helsport Fonnfjell koepeltent

Helsport Fonnfjell

Fonnfjell, veelzijdige koepeltent van Helsport

ZOETERMEER – Het Noorse merk Helsport kan worden beschouwd als de uitvinder van de koepeltent. Al in 1970 introduceerde Helsport namelijk de naar eigen zeggen allereerste tunneltent.

Nog steeds staat die Noorse familiebedrijf, dat in 1951 in Trondheim werd opgericht, bekend om haar innovatieve producten. De focus ligt vooral op lichtgewicht buitensportartikelen. In Nederland kennen we Helsport vooral vanwege de mooie collectie lichtgewicht koepeltenten. Die collectie wordt komend voorjaar weer uitgebreid met diverse modellen, waarvan wij de Fonnfjell één van de meest interessante modellen vinden.

De meeste lichtgewicht koepeltenten hebben een relatief smalle luifel. Dat biedt een prima beschutting maar dat betekent ook dat je altijd of in een relatief dichte tent moet zitten en weinig contact met de buitenwereld hebt, of dat je buiten de tent moet zitten.

Bij de Fonnfjell heeft Helsport ervoor gekozen om een extra zonneluifel aan een lange zijde van de tent te plaatsen. Die luifel is daardoor veel breder wat een mooie ‘open’ tent geeft. De luifel is niet echt bedoeld om bij slecht weer open te zetten, maar dan kan ook de normale ingang aan de korte zijd worden gebruikt.

De verlengde binnentent geeft de kampeerders dan nog alle ruimte. Helsport levert de Fonnfjell in 2 uitvoeringen: de Pro en de Superlight. Qua model en maatvoering zijn ze exact gelijk, het verschil zit hem in de andere materialen en daarmee ook in het gewicht. De ‘Helsport groene’ Pro weegt 2,75 kg, de blauwe Superlight slechts 1,7 kg. Daar komt nog wel een paar honderd gram voor haringen en scheerlijnen bij. Verder heeft de Pro uitvoering een derde uitgang. Het pakvolume is 16/18 x 42 cm. De lichtgewicht AC Featherlight NSLTM boogstokken zijn opgevouwen slechts 36 cm lang en passen in/op iedere rugzak of fietstas.

De Pro heeft een binnentent van Micro Ripstop ®Polyester 30D, de buitentent is van Helsport SuperLight 1000 (3000 mm) terwijl het kuipgrondzeil van Polyamide SI (5000 mm) is gemaakt. De binnentent van de Superlight is gemaakt van 15D Superlight Polyamide Ripstop, de buitentent van Helsport Superlight®3000( 2000mm) en het grondzeil is weer gemaakt van Helsport Superlight®1000 (3000mm)

Like dit artikel
Tweet dit artikel