Jonge gebruikte caravans worden schaars

kampeerzaken.nlOok gedurende de vakantieperiode blijft de verkoop van jonge gebruikte caravans een stijgende lijn vertonen. In juli 2009 werden er maar liefst 17 procent meer occasions in de categorie tot vijf jaar oud verkocht dan in juli 2008, blijkt uit cijfers van BOVAG en bureau VWE.

 

Veel caravanbedrijven zien hun aanbod snel slinken en sommige zijn naarstig op zoek naar nieuwe voorraad. De verkoop van jonge occasions steeg in de periode januari tot en met juli 2009 namelijk met 10 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008.


 

Verkoop nieuwe caravans wel gedaald
kampeerzaken.nlDe verkoop van nieuwe caravans is dit jaar met ongeveer eenvijfde gedaald. ‘Niet verwonderlijk,’ verklaart Hans Louwers van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven de toegenomen vraag. ‘Gebruikte caravans van twee tot vijf jaar oud bieden hetzelfde comfort als een nieuwe, maar met een interessant prijskaartje. Alle innovaties op caravangebied zitten er in, zoals een vast bed en warmwaterboiler. Sommige van onze leden adverteren nu zelfs met “occasions gevraagd” en dat hebben we toch lange tijd niet gezien.’ Diverse grote caravanbedrijven melden dat zij momenteel een dreigend tekort aan jonge gebruikte caravans voorzien.

 

Eerste stijging in jaren
De afgelopen vijf jaar is het niet meer voorgekomen dat de verkoopcijfers van gebruikte caravans een plus lieten zien. Dit jaar begon echter goed: al eerder meldde BOVAG een stijging in de verkoop van jonge gebruikte caravans. Die stijging zet nu dus door, zodat er sprake is van een trendbreuk. Louwers: ‘Het seizoen is nog niet ten einde, maar het is duidelijk dat de kampeerder dit jaar een mooie, jonge occasioncaravan verkiest boven een koopje van een particuliere verkoper.’

 

Aantal caravans blijft groeien
Hoewel de verkoop van nieuwe caravans in Nederland al jaren een lichte daling vertoont blijft ons caravanpark gestaag groeien. Kampeerders doen, mede door de alsmaar betere en comfortabelere caravans, minder snel afstand van hun caravan en er worden minder caravans gesloopt en geëxporteerd dan er nieuw bijkomen. Nederland heeft met bijna een half miljoen caravans nog altijd de hoogste caravandichtheid binnen Europa.

Like dit artikel
Tweet dit artikel