Ook Sunlight en Carado nemen ‘Van’ in leveringsprogramma op

Van campers van Carado en Sunlight

Ook Sunlight en Carado nemen ‘Van’ in leveringsprogramma op

De campers van Sunlight en Carado zijn afkomstig uit de stal van de Erwin Hymer Group en worden gebouwd in de fabriek van Capron in Neustadt. Beide merken hebben nu extra compacte halfintegraal campers in het programma opgenomen.

Bij zowel Carado als Sunlight heten deze modellen ‘Van’. Van beide merken zijn er momenteel twee varianten van dit model verkrijgbaar, deze hebben een lengte van 5,95 en 6,65 meter.

Vans

De term ‘Van’ die we in de kampeerbranche gebruiken om extra compact gebouwde halfintegraal campers aan te duiden, is enigszins verwarrend. In de automotive wereld wordt met het woord ‘Van’ namelijk een bestelbus aangeduid. Er zijn ook steeds meer camperbouwers die dit woord daarom voor een buscamper gebruiken. Om het extra verwarrend te maken, duiden ook Sunlight en Carado hun buscampers aan met het woord ‘Camper Vans’. Deze merken hebben dus Vans én Camper Vans in het programma.

Citroën Jumper

De compacte halfintegraal campers van Carado en Sunlight zijn 2,14 m breed en 2,71 m hoog. Ze worden gebouwd op een Citroën Jumper onderstel waarbij er van een ‘Tiefrahmen’ oftewel laagbouwchassis gebruik wordt gemaakt. Ook de motor is identiek, namelijk de 2,0 l BlueHDi Euro 6 dieselmotor van Citroën die 130 pk levert.

Verschillen

Indeling Carado Sunlight VanHet feit dat de campers van deze merken uit dezelfde fabriek komen en op hetzelfde platform zijn gebouwd, wil nog niet zeggen dat ze verder ook identiek zijn. Niet alleen het merk en het uiterlijk van de campers zijn verschillend, ook het interieur verschilt hier en daar. De indelingen komen wel overeen. De Vans van beide merken zijn verkrijgbaar in twee lengtematen/indelingen. De kortste heeft een dwarsbed, de langste heeft een indeling heeft een bed dat je zowel als langsbed, dwarsbed en als ‘enkele bedden’-opstelling kunt gebruiken. De ‘Vans’ van zowel Sunlight en Carado komen trouwens niet overeen met de ‘Vans’ van hun zustermerken Bürstner, Dethleffs en LMC. Deze worden namelijk op basis van een Fiat Ducato gebouwd en zijn iets groter.

Carado V132 en Sunlight V60

Deze compacte campers hebben een indeling zoals we wel vaker bij dit formaat zien. Achterin bevindt zich een dwarsbed van 194 × 140/130 cm. Voorin is een optionele slaapplaats van 192 × 65/45 cm. Aan de rechterzijde zien we het keukenblok. Bij een dergelijke compacte camper is er alleen ruimte voor een standaard koelkast. Deze is in het keukenblokje ingebouwd. Aan de linkerzijde bevindt zich de was/toiletruimte. Door het geringe formaat van deze campers is deze ruimte vrij compact gebouwd. Voorin bevindt zich de zitgroep, bestaande uit de draaibare voorstoelen, een tafel en een bankje.

Carado V337 en Sunlight V66

Zoals gezegd is de Carado V337 voorzien van een bed waarop je zowel in de lengte als breedte kunt slapen. Voorin vinden we de bekende draaibare stoelen. Aansluitend de tafel met tweepersoonsbank. Aan de rechterzijde, direct achter de toegangsdeur, vinden we de keuken. Ook in deze compacte camper is geen ruimte voor een XL-koelkast. Tegenover de keuken is de was/toiletruimte. Gezien de grotere lengte van deze campers zou deze wat groter kunnen zijn dan die van de twee bovengenoemde modellen. Door het royale formaat van het bed moet echter ook hier op ruimte worden bezuinigd en is ook deze ruimte compact gehouden.

Like dit artikel
Tweet dit artikel