Slaapmatten sneller vol en leeg met de WingLock en TwinLock van Therm-a-Rest

WingLock en TwinLock ventiel van Therm-a-Rest

Slaapmatten sneller vol en leeg met de WingLock en TwinLock van Therm-a-Rest

Een paar jaar geleden introduceerde Therm-a-Rest de SpeedValve, een ventiel voor de zelfopblazende slaapmatten dat gebruik maakt van Bernoulli’s principe van vloeistofdynamiek. Hiermee hoef je twee tot drie keer minder te blazen om het slaapmatje te vullen.

Door in de SpeedValve te blazen ontstaat er een drukverschil dat op zijn beurt omgevingslucht aanzuigt. Daarmee kun je de matras snel en met minder inspanning vullen.

WingLock en TwinLock

Maar of het nou om ontwerpkwesties of patentkwesties ging, Therm-a-Rest heeft de SpeedValve nooit in de slaapmatten toegepast. Maar komend seizoen komt daar verandering in. In kampeerseizoen 2020 is het merk klaar voor de introductie van twee volledig nieuwe soortgelijke ventielen, de WingLock en TwinLock. Hiermee gaat het opblazen en leeg laten lopen gemakkelijker en sneller dan voorheen. De nieuwe ventielen zullen op de complete lijn van Therm-a-Rest’s slaapmatjes worden geleverd, inclusief de gloednieuwe NeoAir Topo Luxe en Topo, twee wat meer op comfort gerichte matjes voor rugzakkampeerders.

Honderden prototypes

Er waren meer dan twee jaar, honderden prototypes en vijfhonderd overnachtingen in de open lucht voor Therm-a-Rest’s team van ingenieurs en ontwerpers nodig om de nieuwe ventielen te perfectioneren. De WingLock gebruikt een grote eenrichtingsklep voor drie keer sneller opblazen, terwijl de leegloop’vleugels’ de eenrichtingsklep openen om de slaapmat twee keer zo snel te laten leeglopen als met de klassieke Therm-a-Rest ventiel. De TwinLock klep, voor de grotere Therm-a-Rest matten, maakt gebruik van twee eenrichtingskleppen, een eenrichtingsklep en een eenrichtingsontluchtingsklep, die vijf keer sneller leeglopen mogelijk maakt.

Nieuwe Topo slaapmatten

Naast de nieuwe ventielen introduceert Therm-a-Rest twee nieuwe matjes in de Trek & Travel lijn van comfortabele, inpakbare slaapmatten. De 10 centimeter dikke NeoAir Topo Luxe, de dikste NeoAir Topo Luxe ooit gemaakt, biedt extra comfort dankzij de Triangular Core Matrix technologie – twee gestapelde lagen van driehoekige baffles die een stabiel slaapoppervlak creëren en tegelijkertijd warmteverlies minimaliseren. De Topo Luxe is voorzien van het nieuwe TwinLock ventiel om het opblazen en leeg laten lopen in je rugzak te vergemakkelijken en de Topo Luxe is voorzien van de nieuwe TwinLock klep. De 7,5 centimeter dikke Topo slaapmat komt in een wat betaalbaardere prijsklasse en maakt gebruik van Therm-a-Rest’s Wavecore constructie – een enkele laag van horizontale gegolfde baffles die het warmteverlies vertragen zonder toevoeging van bulk. Beide matjes wegen minder dan een kilo. De Topo Luxe heeft een R-waarde van 3,7 en de Topo heeft een R-waarde van 2,3.

Like dit artikel
Tweet dit artikel