Stoere buscampers van Phantom

Phantom off-road buscamper

Stoere buscampers van Phantom

De Sloveense camperbouwer Phantom presenteerde twee stoere buscampers op de Caravan Salon, die zich duidelijk van andere campers onderscheidden door de robuuste off-road uitstraling.

Niet alleen de stevige banden en hoge bodemvrijheid trokken de aandacht, maar ook de bullbar en de snorkel voor de luchtinlaat. Volgens de fabrikant is de Phantom klaar voor elk terrein en rijdt hij zelfs door laag water.

Voor off-road gebruik

Phantom presenteerde twee indelingen op de Caravan Salon: de Phantom Adventure Sport met twee eenpersoonsbedden achterin en de Phantom Adventure Shadow met een dwarsbed achterin. Beide modellen zijn volledig geschikt voor off-road gebruik en zijn gebouwd op basis van de VW Crafter. Naast de door Volkswagen ingebouwde VW 4Motion vierwielaandrijving, de bullbar en de snorkel hebben de Phantom buscampers ook een differentieelslot aan boord, evenals een hillassist functie. Net als bij terreinwagens is het reservewiel aan de achterzijde gemonteerd. Ook hebben de campers een imperiaal, dat aan de achterzijde is voorzien van een handige rol. Hierdoor kun je kano’s en surfplanken in een handomdraai op het dak schuiven.

Indeling

De bedden zijn opklapbaar zodat je achterin ook fietsen of zelfs een motorfiets mee kunt nemen. Als er niet genoeg lengte voorhanden is, kun je de achterwand van de was/toiletruimte wegschuiven. Dan staat het voorwiel wel midden in de douchebak. De was/toiletruimte bevindt zich halverwege de zes meter lange camper en heeft een opklapbare wastafel, waaronder zich het cassettetoilet bevindt. In het dakluik boven de douchecabine is een ventilator ingebouwd om de damp effectief af te voeren. Bij het douchen neemt de douchecabine wel een groot deel van de loopruimte ter hoogte van de keuken in beslag.

Het achterbed is ook via de achterdeuren toegankelijk. Die deuren hebben, evenals de schuifdeur, geïsoleerde dubbele ramen en privacyglas. Bij de versie met dwarsbed is de achterkant van het voertuig met enkele carbon fiber delen verbreed om voldoende lengte te creëren. Evengoed is de lengte voor langere mensen (> 1,80 m) vrij beperkt. Bovendien zijn er kastjes boven het voeteneinde, wat geen bepaald ruimte indruk geeft. Als het bed opgeklapt is, komt er bovendien een extra stuk werkblad vrij wat het koken nog makkelijker maakt.

Tegenover de natte cel bevindt zich de keuken, die is uitgevoerd met een tweepits kookplaat, spoelbak en een compressorkoelkast met een inhoud van 95 liter. Voorin het voertuig bevindt zich een klassieke zitgroep, bestaande uit een bankje, tafel en draaibare bestuurdersstoelen.

Ook voor gebruik in de winter

Er is een 112-liter tank voor het drinkwater, evenals een vuilwatertank met een inhoud van 55 liter. Ook heeft de Phantom een 60-liter gastank onder de bodem, zodat er geen gasflessen meer nodig zijn. Het is wel de vraag of dit wel in alle Europese landen is toegestaan, en hoe je deze tank moet vullen. Behalve de 100 Ah AGM accu heeft de Phantom ook een 200 Watt zonnepaneel op het dak. Mits er voldoende zon/daglicht is maakt deze zelfstandig kamperen voor een paar dagen mogelijk. Hierbij zorgt een Truma-kachel voor de nodige warmte tijdens koude dagen. Omdat de watertanks geïsoleerd zijn, is de camper ook geschikt voor gebruik in de winter.

De Phantom campers zijn verkrijgbaar vanaf een kleine 80.000 euro exclusief BPM en BTW. Het op de Caravan Salon getoonde model heeft een groot aantal extra’s zodat dit ruim 110.000 euro kost, eveneens exclusief BPM en BTW. Phantom kan de campers naar wens ook bouwen op een MAN TGE, het zustervoertuig van de VW Crafter. Een versie op basis van de Mercedes Sprinter is in voorbereiding. Er is nog geen Nederlandse importeur maar er wel drie dealers aangesteld in Duitsland, waarvan een is gevestigd in Dülmen (tussen Münster en Oberhausen).

Like dit artikel
Tweet dit artikel