Dit zijn de Camper en Caravan van het Jaar 2023, en de winnaars van de Kampeer Duurzaamheidprijs

Camper en Caravan van het Jaar, en de winnaars van de Kampeer Duurzaamheidprijs

De Camper en Caravan van het Jaar 2023 en de winnaars van de Kampeer Duurzaamheidprijs

Gisteren was de eerste dag van de Kampeer & Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Daar is niet alleen van alles te zien op het gebied van caravans, campers, vouwwagens, tenten en alles wat er nog meer met kamperen te maken heeft.

Er zijn namelijk ook twee verkiezingen, waarvan de winnaars op de openingsdag van de beurs bekend werden gemaakt. Ten was er eerste de traditionele verkiezing voor de ‘Camper en Caravan van het Jaar’, die door de ANWB wordt georganiseerd. Daarnaast was er ook een nieuwe verkiezing, namelijk de Kampeer Duurzaamheidsprijs.

Kampeer Duurzaamheidsprijs

KCJB Kampeer Duurzaamheidsprijs 2023 winnaars
Om met die laatste prijs te beginnen: daarvan werden de dus de allereerste prijswinnaars – het zijn er namelijk twee – bekend gemaakt. Men kan in twee categorieën deelnemen aan de Kampeer Duurzaamheidsprijs: die van het ‘meest duurzame innovatieve camperproduct’ en het ‘meest duurzame innovatieve kampeerproduct’. De vakjury maakte voor beide categorieën een shortlist. Daarna kon ook het publiek een stem uitbrengen.

Meest duurzame camperproduct: Ventje buscampers

Ventje buscamperAls winnaar van het meest duurzame camperproduct is de keus gevallen op Ventje. Dat is een Nederlandse start-up van jonge enthousiaste camperaars. Zij voorzien hun buscampers onder anderen van een compleet duurzaam en circulair interieur. Zo gebruikt men voor de Ventje buscampers bijvoorbeeld FSC gecertificeerd hout voor het meubelair en schapenwol voor de isolatie. Ook de vloer wordt CO2-neutraal geproduceerd. Het juryrapport: “Als Ventje de interieurs ook in elektrisch aangedreven campervans gaat bouwen, is er sprake van een volledig duurzame ontwikkeling”.

Meest duurzame kampeerproduct: Karsten Blueline tenten

Kartsen Blueline tentenDat Nederland nog steeds een vooraanstaande positie in de kampeerbranche inneemt blijkt wel uit de winnaar van het meest duurzame kampeerproduct. Ook dit is namelijk afkomstig van een Nederlands bedrijf, Karsten Tenten uit het Noord-Hollandse Zwaag. De prijs voor het meest duurzame kampeerproduct ging naar de Blueline tenten van Karsten, die beschikbaar zijn als twee- en vierpersoonstent. Karsten produceert tenten in het eigen energie-neutrale atelier in Nederland. De jury prees de enorme milieueffecten, door bijvoorbeeld door gebruik te maken van duurzaam tentdoek. Daarmee wordt per tent 50.000 (!) liter water bespaard. Daarnaast is er bij productie in het Karsten atelier geen CO2-uitstoot. De ritsen zijn van gerecycled kunststof en het snijafval van het kuipgrondzeil wordt hergebruikt. Omdat de productie in Nederland en België plaatsvindt bespaart men ook heel veel CO2-uitstoot op het gebied van transport.

De jury: “Het is ongelofelijk dat er in Europa jaarlijks 640 miljoen spijkerbroeken worden weggegooid. Karsten laat de potentie zien van circulair ondernemen waarbij jeans in de combinatie met hoogwaardig katoen een tweede (buiten)leven krijgt.”

Duurzaamheidsplein

De winnaars van de Kampeer Duurzaamheidsprijs zijn te zien op het Duurzaamheidsplein op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs, waar ook de andere genomineerden te zien zijn.

Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van Jaarbeurs feliciteert de winnaars: “We zijn blij dat we voor het eerst de Kampeer Duurzaamheidsprijs hebben uitgereikt. Dit initiatief draagt perfect bij aan de duurzame beweging die we momenteel bij Jaarbeurs maken. We willen niet alleen onze beurzen en events operationeel zo duurzaam mogelijk organiseren, we vinden het ook belangrijk dat we onze partners helpen duurzaamheid aan te jagen en te versnellen. De Kampeer Duurzaamheidsprijs is hier een mooi voorbeeld van.”

Verkiezing ‘Camper en Caravan van het jaar 2023’

Tijdens de eerste beursdag van de geheel vernieuwde Kampeer & Caravan Jaarbeurs werden ook de winnaars bekend gemaakt van de ANWB- verkiezing ‘Camper en Caravan van het jaar’. Ook hierbij is naast een vakjury met onafhankelijke vakjournalisten ook een publieksjury betrokken.

De titel ‘Camper van het jaar 2023’ ging naar de Bürstner Lyseo Galery TD 649 G en de Adria Altea is gekozen tot ‘Caravan van het jaar 2023’.

De Bürstner Lyseo Galery TD 649 G is een half-integraal camper die een oppompbare slaapkamer op het dak van de cabine heeft, die binnen 90 seconden gebruiksklaar is. Het zit- en slaapgedeelte is volledig van elkaar gescheiden. Achterin de camper bevindt zich over de volle breedte een badkamer met douche.

De dit seizoen compleet vernieuwde Adria Altea is op innovatieve wijze samengesteld uit de modernste materialen en staat op een ultramodern lichtgewicht chassis. Bovendien kon de jury ook het lichte, ruimtelijk interieur en de geluiddempende binnenwanden waarderen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel