Duits dieselverbod breidt zich uit naar snelweg

A40 Essen

Duits dieselverbod breidt zich uit naar snelweg

De Duitse milieubeweging DUH (Deutsche Umwelthilfe) boekt steeds meer succes als het gaat om dieselverboden. Een Duitse rechter heeft de Deutsche Umwelthilfe namelijk wederom in het gelijk gesteld. Hierdoor gaat met ingang van juli 2019 het eerste dieselverbod op een Duitse Autobahn in.

Het betreft de A40. Niet geheel onlogisch, want deze loopt dwars door de stad Essen. Daardoor zal de CO2-uitstoot van het verkeer over die weg ongetwijfeld van grote invloed zijn op de luchtkwaliteit in de stad Essen.

Norm overschreden

Ook in Essen wordt regelmatig de luchtkwaliteit gemeten. Daarbij is gebleken dat er op verschillende plekken 50 microgram stikstof per kubieke meter lucht is. Dat is boven de afgesproken norm van maximaal 40 microgram stikstof. De gemeente voerde in de rechtszaak aan dat er al diverse andere maatregelen zijn genomen waardoor de norm uiterlijk in 2020 zou worden gehaald. Dat was volgens de rechter echter niet voldoende. Daarom wordt er op de A40 een dieselverbod ingesteld. Dat gaat gefaseerd. Per 1 juli 2019 mag je er alleen nog rijden met een dieselmotor die aan de Euro 5 of Euro 6 norm voldoet. Per 1 september is de A40 alleen nog toegankelijk voor diesels met een Euro 6-motor.

Nordrhein Westfalen in hoger beroep

De regering van de Duitse deelstaat Nordrhein Westfalen zal in hoger beroep gaan tegen de beslissing. Men is van mening dat dit zware verbod niet in verhouding tot de te behalen resultaten staat.

Alternatieve route

De A40 zal niet zo veel door Nederlanders worden gebruikt. Hooguit als je van Venlo naar of van Dortmund (en het midden en oosten van Duitsland) wilt rijden. De iets noordelijker gelegen A2 en A42 lopen hier parallel aan en zijn in dat geval een prima alternatief.

Meer dieselverboden

De DUH weet in Duitsland nog veel meer dieselverboden in te stellen. Onlangs is er een klein gedeelte van de binnenstad van Hamburg afgesloten en ook in Berlijn en Stuttgart gaat het centrum straks op slot voor oudere diesels. Komend voorjaar zal ook in Bonn, Mainz en Keulen en Bonn het centrum (gedeeltelijk) voor oudere diesels worden afgesloten.

Maatregelen

Omdat niet alle steden gehoor geven aan zo’n vonnis, wordt er momenteel onderzocht welke maatregelen de rechtbank die steden op kan leggen om ervoor te zorgen dat die alsnog het dieselverbod instellen.

Foto: Wikimedia.org (CC3.0 licentie)

Like dit artikel
Tweet dit artikel