ZOETERMEER – Wie zijn kampeervakantie op een duurzame manier wil doorbrengen, zou een fietsvakantie kunnen overwegen. Met de fiets van camping naar camping is één van de meest duurzame manieren om vakantie te houden.
Wie nog een stapje verder wil, kan overnachten op Natuurkampeerterreinen, dan hoef je je nog minder zorgen te maken over je ecologische voetafdruk.
Samen met Nederland Fietsland presenteert Stichting Natuurkampeerterreinen daarom twee fietsroutes langs Natuurkampeerterreinen. Deze zogenaamde Natuurkampeerroutes gaan langs diverse Natuurkampeerterreinen in de Achterhoek en in Groningen. Landelijke gebieden waar het heerlijk rustig fietsen is.
Doel ondergeschikt aan de reis zelf
Volgens CVO maken zo’n 33.000 mensen jaarlijks een fietsvakantie in Nederland. Ze doen de spullen achterop en de deur op slot om er vervolgens lekker op uit te gaan. Het fietsen is niet alleen weinig belastend voor het milieu, je staat tijdens het fietsen ook veel meer in contact met de omgeving waardoor je veel meer dingen ziet en ontdekt dan vanuit de auto. Tijdens een fietsvakantie is de reis dan ook veel belangrijker dan het doel.
Duurzaam beheerde kampeerterreinen
Stichting Natuurkampeerterreinen hoopt met het duurzame karakter van een fietskampeervakantie middels de Natuurkampeerroutes nog meer mensen op de fiets te krijgen, het liefst met de tent achterop. Natuurkampeerterreinen worden duurzaam beheerd, er wordt gelet op een correcte afvalscheiding, men gebruikt biologische middelen bij de schoonmaak, ook zijn er waterbesparende douches en toiletten. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van zonnecellen of windenergie.
Natuurkampeerroutes
Enerzijds zijn de Natuurkampeerroutes bedoeld om mensen die nog nooit op fietsvakantie zijn geweest over de streep te trekken, voor de doorgewinterde fietskampeerder kunnen ze een mooie inspiratiebron vormen en mogelijk ook een extra argument om op Natuurkampeerterreinen te overnachten.
De routes zijn allebei ongeveer 300 kilometer lang, ze kunnen met of zonder kinderen gefietst worden. De grootste afstand tussen twee Natuurkampeerterreinen is namelijk slechts 52 km (Achterhoek) of 41 km (Groningen). Uiteraard kunnen snellere fietsers een aantal Natuurkampeerterreinen overslaan. De navigatie is makkelijk, de routes gaan namelijk via de bekende fietsknooppunten. Op termijn zullen er meer Natuurkampeerroutes komen, in andere provincies.
Fietsers en wandelaars altijd welkom op Natuurkampeerterreinen
Op een Natuurkampeerterrein wordt altijd tot 19.00 uur een plekje opengehouden voor fietsers en wandelaars. Het merendeel van de Natuurkampeerterreinen draagt ook het landelijke kwaliteitslabel ‘Fietsers Welkom!’. Deze fietsvriendelijke horeca- en recreatiebedrijven hebben onder meer een bandenplakset, een fietspomp en een EHBO-doos beschikbaar, evenals een stopcontact om een elektrische fiets op te laden.
Kijk voor meer informatie op: www.natuurkampeerterreinen.nl/fietskamperen, de fietsroutes kun je downloaden van www.nederlandfietsland.nl/natuurkampeerroutes.