De Karoo Adventure Camper is een compacte, EV-vriendelijke autarkische caravan

Karoo Adventure Camper caravan voor elektrische auto

De Karoo Adventure Camper is een compacte, EV-vriendelijke autarkische caravan

Avontuurlijk ingestelde kampeerders die op zoek zijn naar onafhankelijkheid, comfort en moderne technologie zullen ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in de Karoo Adventure Camper. Deze innovatieve en duurzame caravan uit Finland is ontworpen om ook ‘off-grid’, dus buiten de reguliere kampeerplekken, te kunnen overnachten.

Met zijn off-grid capaciteiten, geavanceerde functies, slimme indelingsconcept, een veelzijdige luifelconstructie en een focus op duurzaamheid belooft de lichte en gestroomlijnde Karoo Adventure Camper verschillende nieuwe mogelijkheden te brengen. Bovendien is hij ook bijzonder geschikt om met een elektrische of kleine auto te trekken.

Compact, licht en gestroomlijnd

De Karoo Adventure Camper is licht en aerodynamisch, waarmee hij zich onderscheidt van zwaardere, traditionele trailers. Lichtgewicht materialen verminderen het gewicht van de caravan waardoor hij beladen maar maximaal 750 kilo weegt. De Cw-waarde van de caravan is naar eigen zeggen 0,45, wat aanzienlijk lager is dan de 0,7 van gebruikelijke caravans. Het gestroomlijnde ontwerp minimaliseert de luchtweerstand.

Dat lage gewicht en de stroomlijn geeft niet alleen voordelen voor het milieu, deze aspecten zijn ook bijzonder interessant voor eigenaren van elektrische auto’s. Met de Karoo Adventure Camper is het energieverbruik een stuk lager en kunnen ze op een acculading aanzienlijke lange afstanden afleggen met hun caravan. Uiteraard bieden de goede stroomlijn en het lage gewicht ook voordelen voor mensen die deze caravan met een relatief kleine auto met verbrandingsmotor willen trekken.

De Karoo Adventure Camper is ook gebouwd voor avontuurlijke reizigers die het gebaande pad willen verlaten. Dankzij de combinatie van een robuuste constructie, onafhankelijke wielophanging en een hoge bodemvrijheid kan de caravan ruige paden aan zonder dat de bestuurder zich meteen zorgen moet maken.

Veelzijdig en comfortabel interieur

Ondanks zijn compacte formaat is het interieur van de Karoo Adventure Camper comfortabel en uitnodigend. Opvallend is het feit dat hij twee deuren heeft. Aan de linkerzijde is een deur die voor een caravan al behoorlijk overmaats is. De rechterzijde kan door middel van een grote klep zelfs bijna helemaal worden geopend. Dit maakt dat de caravan (bij mooi weer) niet alleen een enorm goede ruimtelijke indruk geeft, maar ook een goede ‘verbinding’ met de natuur en/of voortent(en) heeft. De caravan kan worden voorzien van meerdere, met elkaar te combineren luifels annex voortenten om de buitenruimte naar behoefte te vergroten en af te sluiten.

Een ander slimme vondst is de combinatie van een multifunctioneel bed met een paar zitjes. Het bed kan ook als loungebank worden gebruikt, verticaal tegen de achterwand worden opgeborgen en is ook uitneembaar, dit om ruimte te maken voor bijvoorbeeld mountainbikes. Boven het bed is overigens nog de mogelijkheid voor een kleiner hefbed voor twee kinderen. De ruime leefruimte biedt ook een functionele en naar buiten te schuiven kitchenette. Er is geen ruimte voor een badkamer, maar er is wel een buitendouche.

Duurzame energie voor off-grid kamperen

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de Karoo Adventure Camper is het geavanceerde zonne-energiesysteem. Hoge-efficiëntie zonnepanelen zijn in het dak geïntegreerd en voeden een lithium-ion accu die een capaciteit van maar liefst 6 kWh heeft, waardoor de caravan zelfvoorzienend is. Dit geeft avonturiers de mogelijkheid om afgelegen locaties te verkennen zonder afhankelijk te zijn van externe stroomvoorzieningen.

De capaciteit van de accu zorgt voor een behoorlijke gebruiksduur, waardoor taken als het opladen van elektrische apparaten (en elektrische fietsen en scooters), het gebruik van de verlichting en de keuken alsmede het bedienen van de verwarming en eventueel een optionele airco zonder problemen mogelijk is.

Kwaliteit en duurzaamheid

De Karoo Adventure Camper wordt vervaardigd van de modernste materialen, en met veel aandacht voor detail. De GFK-sandwichpanelen en het XPS-isolatieschuim zorgen voor een optimale isolatie van de caravan, terwijl de doordachte indeling van het interieur de beperkte ruimte optimaal benut. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en onderdelen moet resulteren in een duurzame en betrouwbare caravan die jarenlang meegaat.

Nu al te reserveren

Hoewel de Karoo Adventure Camper nog niet in productie is – de eerste leveringen zijn gepland voor 2026 – is het al wel mogelijk om er een te reserveren. De prijzen beginnen bij ongeveer 30 mille. Goed om te weten is dat de producent zich in het begin vooral richt op Duitsland, Noorwegen en Finland.

Pyry Huhtala, CEO van Karoo Oy: “Finland is een verschrikkelijk kleine markt. De lancering van zo’n nieuw product vereist een directe aanpak om een internationaal bedrijf op te bouwen. We hebben het over duizenden stuks per jaar om dit bedrijf van de grond te krijgen. De voorverkoop zal gericht zijn op Duitsland, Noorwegen en Finland.”

Huhtala vervolgt: “Als start-up kunnen we de wereld niet in één keer veroveren. We willen ons niet beperken tot landen buiten de regio. Maar Duitsland is de grootste markt in Europa en ook een goede afspiegeling van hoe de markt in Centraal-Europa werkt. Finland en Noorwegen weerspiegelen hoe de markt in de rest van de Scandinavische landen werkt. Voor de kleine en lichtgewicht Karoo Adventure Camper is Noorwegen ook interessant voor ons, omdat het welvarende land een Europese pionier is op het gebied van elektrische voertuigen, minder wegen heeft door de bergen en een groot aantal actieve outdoorliefhebbers heeft.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel