Duitse tolplannen uitgesteld

duitsland tolgeld autobahn 2017

In 2016 nog geen tolgeld op de Duitse Autobahn

BONN – De Duitse minister van Verkeer Dobrindt meldt dat de tolheffing in Duitsland voor personenauto’s met een jaar wordt uitgesteld. Volgens de Duitse minister wordt het uitgesteld vanwege een juridische procedure die de Europese Commissie waarschijnlijk gaat beginnen.

De implementatie van de benodige aanpassingen aan de infrastructuur zal daardoor vertraging oplopen. Eigenlijk was Duitsland van plan om automobilisten vanaf 2016 tol te laten betalen op de Duitse snelwegen maar dat wordt dus niet eerder dan 2017.

Minister Dobrindt wil dat zowel Duitsers als de buitenlanders tol gaan betalen. De Duitsers krijgen dat geld middels een verlaging van de wegenbelasting weer terug, voor buitenlanders geldt dat uiteraard niet. En juist dat verschil is voor de Europese Commissie mogelijk de aanleiding voor een juridische procedure. Deze tolheffing op zich is niet in strijd met het Europees recht. Het feit dat de Duitsers dat geld wel terugkrijgen en buitenlanders niet zou mogelijk discriminerend zijn. Evengoed blijft Minister Dobrindt achter zijn plannen staan en gaat hij ervan uit dat de kans nihil is dat Brussel de tolplannen stopt.

In de omringende landen wordt hoopvol gereageerd op het besluit van de Duitse verkeersminister. Ook de ANWB is tevreden. De bond meldt dat de Duitse regering zich er nu bewust van is dat de Europese Commissie bereid is om serieuze juridische stappen te zetten tegen de Duitse tolplannen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel