Duitsland is het themaland van Fiets en Wandelbeurs 2020

Fiets en Wandelbeurs Utrecht

Duitsland is het themaland van Fiets en Wandelbeurs 2020

Eind deze maand, op 28-29 februari en 1 maart 2020, is de Utrechtse Jaarbeurs weer het decor voor de Fiets en Wandelbeurs.

Het is alweer de 16e editie van dit inspirerende en informatieve evenement waar je van alles te weten kunt komen over bestemmingen, routes, arrangementen en outdoormateriaal. Themaland van deze editie is Duitsland.

Duurzaam

Wie iets met ‘duurzaamheid’ heeft, moet dit evenement absoluut bezoeken. Mensen die hun vakantie wandelend en fietsend doorbrengen, volbrengen hun tocht op eigen kracht en laten zo een kleine ‘footprint’ achter. Maar ook op fiets- en wandelgebied zijn er nog volop mogelijkheden om nog verder te ‘verduurzamen’. Daarom tref je op de Fiets en Wandelbeurs 2020 ook de nodige voorbeelden voor klimaatvriendelijke, duurzame accommodaties en vakantie-arrangementen.

Themaland is Duitsland

Duitsland is het themaland van Fiets en Wandelbeurs 2020Wat niet veel mensen weten, is dat Duitsland al vele jaren bezig is om te ‘verduurzamen’. Ondanks het gebrek aan een snelheidslimiet op de Autobahn is Duitsland waarschijnlijk veel ‘groener’ dan Nederland. Daarom past Duitsland ook heel goed bij de Fiets en Wandelbeurs. Het land laat zich op de beurs van zijn groene kant zien en presenteert de mooiste natuurgebieden aan de andere kant van de grens. Wist je dat maar liefst een derde van het landoppervlak beschermd natuurgebied is? In Duitsland liggen maar liefst 16 nationale parken, 105 natuurparken en 16 UNESCO-biosfeerreservaten liggen klaar om ontdekt te worden. Dat kan perfect op de meer dan 200.000 kilometer aan wandelroutes of meer dan 200 lange-afstandsfietsroutes.

Langs de Donau

Volg bijvoorbeeld de ‘Jonge Donau’ vanaf de bron in het Zwarte Woud tot aan Passau, op diverse wandelroutes zoals de Donau-Panoramaweg of de Donau-Zollernalb-Weg. Of stap op de pedalen en vergaap je aan het prachtige landschap op de 600 km lange Donauradweg. Onderweg kom je langs historische steden zoals Ulm en Regensburg en tal van bezienswaardigheden, waaronder het Klooster Weltenburg en het imposante monument Walhalla. Bovendien is Duitsland zeer betaalbaar én dichtbij, waardoor je ook nog eens je ecologische voetafdruk beperkt.

Lezingen en workshops over wandeltochten en fietstochten

De beurs is befaamd om haar lezing- en workshopprogramma, dit omvat in totaal 150 presentaties voor drie dagen! En ook hier speelt ‘duurzaamheid’ een rol; veel lezingen gaan over tochten en bestemmingen ‘om de hoek’. Zo neemt Wanda Catsman je mee op haar wijnwandelingen door Nederland, geeft Wandelnet een impressie van de tocht over de Westfriese Omringdijk en vertelt schrijver Herman Vuijsje over zijn voettocht langs de Nederlandse kust. Verder weg van huis is het verhaal over de Sahara-expeditie van good old Frank van Rijn, al fietste Frank daar wel zelf naartoe.

Aparte zaal voor themaland

Er is een aparte zaal voor lezingen over themaland Duitsland. Onder anderen Joost Vermeulen vertelt daar over ‘Wandelen langs de Limes (de Romeinse grens)’ en Rutger Burgers verhaalt over de Europese route E3, die deels door Duitsland loopt. Ook het fietsen langs de vele mooie Duitse rivieren komt aan bod.

Pelgrimsplein & Infomarkt

Pelgrimsreizen blijven populair en de start van zo’n tocht begint op het Pelgrimsplein, waar ervaren reizigers je bijpraten over routes en accommodaties. Daaromheen staan aanbieders van pelgrimsreizen. Ook in het lezingprogramma is er volop aandacht voor tochten naar bedevaartsoorden als Rome of Santiago de Compostella. Een vast onderdeel vormt de infomarkt Wandelaars informeren Wandelaars en Fietsers informeren Fieters. Op internet is veel informatie te vinden, maar de beste tips en adviezen krijg je nog altijd van je collega-fietsers en -wandelaars.

Mountain Xperience

Zoek je het graag hogerop? Voor (aanstaande) bergwandelaars is er het paviljoen Mountain Xperience, met workshops over navigatie, uitrusting, rugzak inpakken, tochtenplanning en meer. Natuurlijk is er nog veel meer te beleven op het evenement. Ontdek nieuwe bestemmingen en routes, bekijk de nieuwste outdoor-collecties en proef de Duitse specialiteiten op het Themalandland-terras. Het grote fietsparcours biedt alle gelegenheid de nieuwste trekkingbikes en e-bikes uit te proberen. Kortom: test, beleef & geniet.

Fiets en Wandelbeurs 2020

(Bezoekers aan de beurs hebben ook automatisch toegang tot E-bike Xperience en Bike MOTION Benelux, die gelijktijdig in de Jaarbeurs plaatsvinden)

Bovenste foto: © Fotoboom.nl

Like dit artikel
Tweet dit artikel