Fiets en Wandelbeurs ondanks sneeuw een succes

Ben je een fervent fietser, wandelaar of beide? Dan zat je afgelopen weekend goed bij de Fiets en Wandelbeurs in de RAI Amsterdam. Ruim 20.000 mensen bezochten deze levendige beurs met dit jaar Frankrijk als themaland. Dat zijn ruim 4000 bezoekers meer dan vorig jaar. Peter Langereis, redactielid van Kampeerzaken.nl én Frankrijkkenner, was erbij.

kampeerzaken.nlOp zaterdagochtend, de openingsdag, staan er om half elf al dikke rijen voor de kassa’s van de RAI. Beursmedewerkers op uw plaatsen, we komen eraan. Als je in Hal 10 de looproute begint, kom je al snel borden tegen die je erop wijzen dat hier al je pelgrimstocht begint. Dat het lopen van de pelgrimsroute razend populair is, blijkt hier uit een enorme hoeveelheid aanbieders en informanten.


 

Op bedevaart
kampeerzaken.nlMiljoenen Europeanen lopen sinds de elfde eeuw te voet over de Camino de Santiago, het pad naar Santiago de Compostella in Noord-Spanje. Bij de stand van het Nederlands Genootschap van St. Jacob is veel informatie te krijgen. De standmedewerkers vertellen dat het aantal pelgrims dat aankomt in Santiago explosief is gestegen. Uit cijfers van het genootschap blijkt dat in 1990 er bijna 5000 pelgrims op bedevaart gingen, tien jaar later waren dat er ruim 145.000 in totaal. Vorig jaar vertrok een recordaantal van ruim 270.000 mensen op bedevaart naar de heilige plaats. Kenners die bij de stand staan, vertellen dat velen van hen starten in Lourdes en dan anderhalf tot twee maanden doen over het traject naar Santiago de Compostella.

Nieuwe Schoenen
kampeerzaken.nlOp de beurs ontkom je niet aan de enorme hoeveelheid kleding, schoenen en andere accessoires die de wandelaar tegenwoordig ter beschikking staan. Wie nieuwe schoenen nodig heeft, kan hier uitgebreid schoenen passen. Het vinden van de juiste wandelschoen is afhankelijk van diverse factoren. Ga in ieder geval goed na waarvoor je de schoenen wilt gebruiken. Ga je alleen wandelen in Nederland of op andere vlakke gebieden. Of ga je de bergen in en passeer je dan ook de boomgrens? Of ga je zelfs gletsjers oversteken? En ben je daarbij zwaar bepakt, loop je  meerdaagse tochten en heb je al veel ervaring? of ben je juist een beginnende (berg)wandelaar? Je goed laten informeren door specialisten bij de vele speciaalzaken op dit gebied is eigenlijk het allerbeste.

Elektrische fiets
Frankrijk is het themaland van de Fiets en Wandelbeurs 2013, met extra veel aandacht voor de verrassende fiets- en wandelmogelijkheden in dit land. De vertegenwoordigster van het departement Auvergne vertelt wat het prachtige wandelgebied in het hart van Frankrijk allemaal te bieden heeft. ‘De Auvergne is behalve een fantastische wandelgebied ook een prachtig fietsgebied. Het gebied is verre van vlak, maar heuvelachtig tot bergachtig. Dit is natuurlijk heel pittig met de fiets, maar je kunt ook een elektrische fiets huren! Er zijn diverse mooie tochten uitgestippeld en er komen meer en meer verhuurpunten voor elektrische fietsen in het departement.’

Biologische producten
kampeerzaken.nlMargriet Ravensbergen, eigenaresse van Les Camélias in Le Mont-Dore, Auvergne, heeft schuin aan de overzijde van het Frankrijk Paviljoen een eigen stand. Ze heeft haar hart verloren aan het gebied. Ze is voorstander van duurzaam toerisme en werkt met haar gastenverblijf Les Camélias samen met diverse regionale leveranciers die biologische producten leveren. ´Les Camélias ligt in het dal van de Dordogne, aan de voet van de Puy de Sancy (1885 meter). De nog jonge Dordogne stroomt hier door het dorpje Le Mont-Dore, het is er werkelijk prachtig.´
Er is veel belangstelling voor het Frankrijk Paviljoen en het bijbehorende terras waar Franse specialiteiten werden geserveerd. Duizenden bezoekers maken een rondje op het fietstestparcours, doen inspiratie op bij reisaanbieders en laten zich adviseren door collega-wandelaars of -fietsers op de diverse informatiemarkten. De Fiets en Wandelbeurs is ondanks het pak sneeuw dat was gevallen, waardoor het niet voor iedereen gemakkelijk was om naar Amsterdam te komen, een succes te noemen.

Peter Langereis
 

Like dit artikel
Tweet dit artikel