“Kamperen maakt gelukkig” officieel bewezen in Outjoyment Report

Camping Caraan CLub Outjoyment Report

“Kamperen maakt gelukkig” officieel bewezen in Outjoyment Report

Wat de kampeerders natuurlijk allang weten is nu ook officieel bevestigd: kamperen maakt gelukkig. Dat is iets wat de mensen die een hekel aan kamperen hebben, natuurlijk betwisten.

Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat die tegenstanders geen gelijk hebben. Het onderzoek bewijst dat kamperen en verblijven in de buitenlucht het welzijn en de geestelijke gezondheid van mensen verbetert.

Outjoyment Report

Dit blijkt uit het zogenaamde Outjoyment Report. Het onderzoek daarvoor is uitgevoerd door een team van academici van de Liverpool John Moores University en Sheffield Hallam University. De opdracht voor het onderzoek is afkomstig van The Camping and Caravanning Club. Het onderzoek omvatte een enquête onder bijna 11.000 kampeerders en niet-kampeerders. Daarin beoordeelde men hun houding ten opzichte van de voordelen en nadelen van alle vormen van kamperen, zoals het opzetten van een tent of vouwwagen, het gebruik van een caravan of camper of een glampingaccommodatie.

Bevindingen

Zeggen dat kamperen gelukkig maakt kan uiteraard wel iets preciezer omschreven worden. De belangrijkste bevindingen van The Outjoyment Report zijn dat kampeerders:

 • Gelukkig
  Maar liefst 97 procent van de kampeerders zegt dat geluk hun belangrijkste motivatie is om te gaan kamperen. Hierbij zegt 48 procent van de kampeerders zich bijna elke dag gelukkig te voelen terwijl dit voor slechts 35 procent van de niet-kampeerders geldt.
 • Een met de natuur
  Van de kampeerders gaat 93 procent kamperen om te genieten van de natuur. Dit is na geluk de op één na belangrijkste reden om te gaan kamperen. Kampeerders scoren hoog op maatstaven voor verbondenheid met de natuur.
 • Mentale gezondheid
  Maar liefst 44 procent van de kampeerders ervaart een goede geestelijke gezondheid. Hierbij scoren de niet-kampeerders slechts 31 procent. Het percentage neemt bovendien toe bij de mensen die vaker kamperen. Zo’n 88 procent van de kampeerders gaat kamperen om even afstand te nemen van het dagelijks leven.
 • Hoger welzijn
  Nog een belangrijke reden: 93 procent van de kampeerders waardeert het kamperen vanwege de voordelen voor hun gezondheid en welzijn.
 • Actief in de buitenlucht
  Maar liefst 98 procent van de kampeerders is tijdens zijn vakantie actief bezig. Bij 91 procent is dat wandelen. Verder gaat 39 procent fietsen terwijl 26 procent graag naar vogels kijkt.

Het Outjoyment Report komt 11 jaar na het toendertijd baanbrekende Real Richness Report uit. Ook dat was in opdracht van dThe Camping and Caravanning Club gemaakt en ook toen werd het onderzoek daarvoor door de Liverpool John Moores University uitgevoerd.

Sabina Voysey, algemeen directeur van The Camping and Caravanning Club, zei: “De bevindingen van The Outjoyment Report zijn nog nooit zo relevant geweest als nu. Kamperen in al zijn verschillende vormen plaatst ons op de drempel van het buitenleven en biedt een duidelijke weg naar een gezondere en gelukkigere levensstijl – een waarin mensen de natuur meer waarderen en actief zijn in de buitenlucht. Gezien de vele negatieve gebeurtenissen van de laatste tijd in binnen- en buitenland, is alles wat de mensen helpt zich om beter te voelen over zichzelf en elkaar van vitaal belang.”

Like dit artikel
Tweet dit artikel