Netwerk GroepsNatuurkampeerterreinen breidt uit

groepsnatuurkampeerterreinen

Samen kamperen in de natuur

NIEUWEGEIN – Groepen die gezamenlijk willen kamperen in een rustige omgeving kunnen sinds 2013 terecht op de zogenaamde GroepsNatuurkampeerterreinen van Stichting De Groene Koepel, te gast in de natuur.

Er zijn dit jaar zijn er twee locaties bijgekomen in het netwerk van de Uitbreiding netwerk GroepsNatuurkampeerterreinen: De Zonnegloren in Sellingen (Groningen) en De Notelaer in Pijnacker (Zuid-Holland). Hiermee komt het totaal aantal GroepsNatuurkampeerterreinen in Nederland op negen.

GroepsNatuurkampeerterreinen onderscheiden zich van ‘gewone’ groepscampings door extra aandacht voor natuurbeleving, duurzaamheid en in toenemende mate ook cultuurhistorie. De terreinen zijn allemaal erkend door De Groene Koepel (voorheen: Stichting Natuurkampeerterreinen) en worden tweejaarlijks gecontroleerd op bepaalde richtlijnen.

‘Groepen die vaak op deze rustige, natuurlijke terreinen komen, zijn onder andere schoolklassen, verenigingen en sportclubs’, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van De Groene Koepel. ‘Zij verkiezen het kamperen boven een verblijf in een groepsaccommodatie vanwege de vrijheid die het buitenleven met zich meebrengt: het samen bij het kampvuur zitten, naar de sterren kijken, rennen door de bossen en gezamenlijk spelletjes en opdrachten uitvoeren. Ook zit er een educatief aspect aan de natuurbeleving, wat het groepskamperen extra aantrekkelijk maakt voor bijvoorbeeld scholen.’

Behalve organisaties maken ook veel groepen vrienden en families gebruik van de GroepsNatuurkampeerterreinen. ‘Het generatiekamperen is in opkomst’, zegt Nieuwdorp. ‘Je ziet steeds vaker dat opa en oma mee gaan kamperen met kinderen en kleinkinderen. Dat heeft voor iedereen een positief effect: de ouders kunnen ook eens ontspannen, terwijl opa en oma even voor de kinderen zorgen. Op een GroepsNatuurkampeerterrein is genoeg ruimte om met een of meerdere grote families te verblijven.’

De nieuwe GroepsNatuurkampeerterreinen zijn niet onbekend in de recreatiebranche: De Zonnegloren, een voormalig Staatsbosbeheerterrein, is opgezet door de beheerders van Natuurkampeerterrein De Slangenborg in Sellingen, en de Notelaer wordt al vele jaren gebruikt voor jeugdwerk en scoutingactiviteiten.

Like dit artikel
Tweet dit artikel