De veranderingen door de nieuwe rijbewijsrichtlijn 2013

kampeerzaken.nlNaar verwachting zal de nieuwe Europese richtlijn voor rijbewijzen per 19 januari 2013 in werking treden.

 

Deze nieuwe én veelbesproken richtlijn houdt nogal wat wijzigingen in, die met name voor kampeerders met alleen rijbewijs B aardig positief zijn.


 

Huidige regelgeving

Indien men alleen rijbewijs B heeft, dan mag men weliswaar een aanhanger achter de auto rijden, maar daarbij gelden momenteel de volgende beperkingen, waarbij de afkorting MTM de Maximaal Toegestane Massa betekent:

 

  • Voertuigen met een MTM tot max 3500 kg mogen een aanhanger met een MTM tot 750 kg trekken.
     
  • Zwaardere aanhangers mogen ook, maar dan mag de MTM  van de gehele combinatie niet meer dan 3500 kg bedragen én mag de MTM van de aanhanger mag niet meer bedragen dan het leeggewicht van het trekkende voertuig.

 

Nieuwe regelgeving

In de nieuwe rijbewijsnorm is de regel, dat de MTM van de aanhanger niet meer mag bedragen dan het leeggewicht van het trekkende voertuig, zoals verwacht geheel vervallen. Er kan dan, met name door auto’s uit de compactere klasse, dan een redelijk grote caravan worden getrokken zonder meteen rijbewijs E achter B te moeten halen.

 

Meer informatie over de nieuwe rijbewijsnorm en rijbewijs B(E) staat in deze brochure.

Like dit artikel
Tweet dit artikel