Meer aandacht voor slijtage caravanbanden

kampeerzaken.nlVorige week vond in Borculo een caravancontrole plaats door Veilig Verkeer Nederland, in samenwerking met BOVAG-lid B&B Caravantechniek, waarbij de technische staat van enkele tientallen caravans werd gecontroleerd. VVN constateert mede aan de hand van deze caravancontrole dat Nederland eigenlijk een soort APK voor caravans en aanhangers nodig zou hebben. Vooral de banden van de caravans verdienen meer aandacht, want deze slijten juist van het staan.
 
Zoals Voorzitter Gerard Spil van de VVN-afdeling Lochem, Laren en Barchem al tegen een verslaggever van het regionale dagblad De Stentor tijdens de keuring zei: "De landelijke overheid roept al jaren om een APK-keuring ook voor caravans, maar laat het op het vlak van wetgeving afweten. Tegelijk komen er wel steeds regeltjes bij."
Banden gaan maar een beperkt aantal jaren mee, dit was bij de keuring in Borculo overduidelijk. Banden moeten, ook als ze nog niet al te veel kilometers achter de rug hebben, regelmatig worden gcontroleerd en bij twijfel gewoon worden vervangen.
Ook BOVAG heeft al meerdere malen geconstateerd dat er te weinig aandacht aan de caravanbanden wordt besteed terwijl deze juist tot de meest essentiële onderdelen van een veilige caravan én dus ook van een onbezorgde vakantie behoren.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat veel caravans en vouwwagens vaak met versleten en/of verouderde banden rondrijden, met alle gevaren vandien. Ook de bandenspanning laat vaak te wensen over, waardoor de kans groter is dat de banden meer of verkeerd slijten, en de kans op een klapband aanzienlijk wordt vergroot.

Like dit artikel
Tweet dit artikel