Sportieve maar kostbare ABT XNH buscamper op VW T6.1

ABT XNH buscamper op VW T6.1

Sportieve maar kostbare ABT XNH buscamper op VW T6.1

Aangezien er maar geen eind lijkt te komen aan de populariteit van buscampers, zijn er steeds weer nieuwe aanbieders van buscampers. Zo ook het Duitse ABT, dat vooral bekend is van de sportieve conversiesets voor Volkswagens.

Met de XNH biedt ABT een buscamper aan op basis van de VW T6.1, welke in een gelimiteerd aantal van 500 eenheden zal worden gebouwd. Dit sportieve alternatief voor de VW California van ABTW heeft niet alleen een extra sportief uiterlijk. Het interieur is namelijk verrassend gezellig en sfeervol.

Een beetje van ABT, Vaning en Volkswagen

Feitelijk is de inbreng van ABT niet meer dan de sportwielen en het aerodynamicapakket. Dit omdat de bedrijfswagendivisie van Volkswagen, die de camper bouwt, voor de ombouw van de camper gebruik maakt van een kant-en-klare meubelset van het Duitse bedrijf Vaning GmbH.

Sportieve looks

Als ABT zich ermee bemoeit, kan het niet anders of het voertuig wordt tot een heel sportief iets omgebouwd. Dat geldt ook voor de ABT XNH buscamper. Het eerste wat opvalt de glanzend zwarte 18-inch lichtmetalen velgen. Deze zijn speciaal voor de XNH buscamper ontworpen en zijn uitgerust met Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6-banden (255/45R18).

Aan de voorzijde zien we dat er een nieuwe, sportieve grille is gemonteerd. De bumperinlaten zijn aangepast met onder anderen een nieuwe ‘splitter’. Langs de flanken is een set skirts gemonteerd en achteraan zien we dat de bumper is aangepast en dat daar maar liefst vier (nep?) uitlaatpijpen te zien zijn. Voorts heeft ABT op de flanken van de camper, die in een speciale kleur is gespoten, graphics in de vorm van hoogtelijnen en de tekst ‘Explore New Horizons’ aangebracht.

Gezellig, sfeervol interieur

Het interieur vormt een schril contrast met de sportieve buitenzijde. Hier geen zakelijk, ‘automotive’ interieur zoals bij de normale VW California maar een sfeervolle, lichte inrichting waar veelvuldig va natuurlijke materialen gebruik wordt gemaakt. Voor de broodnodige stahoogte is de ABT XNH voorzien van een hefdak, waarin ook sfeerverlichting is ingebouwd.

De achterbank is er eentje van Reimo en biedt plaats aan drie personen. Daardoor een inklapbare tafel, waarvan ook de inzittenden op de draaibare voorstoelen gebruik van kunnen maken. Je kunt de achterbank neerklappen waarna hij een tweepersoonsbed vormt. Optioneel kan er een tweede tweepersoonsbed in het hefdak worden geplaatst.

Aan de linkerzijde is het interieur van de camper voorzien van een aantal kasten, die ook de keuken vormen. Er is een klein werkblad met gootsteen en kraan, alsmede een koelkastje met vriesvak. Aan de achterzijde, onder de achterklep, is een uittrekbare opberglade met tweepits kooktoestel. Het interieur is uitgerust met verschillende USB-poorten, een ‘Kookoo MoriMori’ ledlamp met Bluetooth speaker en een 230V stopcontact, leeslamp en twee ledspots.

Kost al gauw anderhalve ton

De 2.0-liter turbodiesel levert een vermogen van 148 pk en is gekoppeld aan een zeventraps DSG-automaat. Standaard is de ABT XNH voorzien van voorwielaandrijving, het 4Motion-systeem is optioneel verkrijgbaar. Maar dat zal, net als de genoemde opties, de prijs van de ongeveer anderhalve ton kostende ABT XNH buscamper nog verder doen oplopen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel