Verkoop caravans steeg naar hoogste niveau in 10 jaar

Verkoop caravans campers 1e kwartaal 2022

Verkoop caravans steeg naar hoogste niveau in 10 jaar

Volgens de cijfers van Kampeer & Caravan Industrie (KCI), BOVAG en RDC steeg de verkoop van gebruikte caravans door de vakhandel is in het eerste kwartaal van 2022 naar een absoluut recordniveau.

Ook bij de nieuwe caravans alsmede gebruikte campers werden recordcijfers genoteerd. Ook werden er voor het eerst meer gebruikte campers via de vakhandel dan via particulieren verkocht.

Caravans (nieuw & gebruikt)

Er werden in het eerste kwartaal van dit jaar 3.411 gebruikte caravans via de vakhandel verkocht, het hoogste niveau van de afgelopen tien jaar. RDC rapporteert deze gegevens sinds 2007 op maandbasis, en in al die tijd werden er niet zoveel leveringen van tweedehands caravans gerapporteerd. Ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021 werden er 8 procent meer gebruikte caravans afgeleverd. De stijging bedroeg in de maanden januari en februari respectievelijk 26 en 16 procent. In maart was er weer een kleine daling van vier procent vergeleken met vorig jaar.

Het aantal caravans dat bij particulieren van hand tot hand ging was in het eerste kwartaal nagenoeg hetzelfde: 6.043 exemplaren in het eerste kwartaal van 2021 en 5.992 caravans in het eerste kwartaal van dit jaar.

Ook bij de verkoop van nieuwe caravans werden er buitengewoon mooie cijfers genoteerd. Er werden in het eerste kwartaal maar liefst 1.634 nieuwe caravans afgeleverd, wat het hoogste aantal sinds 2012 is. De stijging ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar bedroeg ruim zes procent.

Campers (nieuw & gebruikt)

Vanwege problemen in de supply chain hadden camperbouwers moeite om hun productiecapaciteit volledig te benutten. Daardoor daalde het aantal nieuwe campers dat in het eerste kwartaal werd geregistreerd van 668 exemplaren naar 574, een daling van 14 procent.

De verkoop van tweedehands campers bereikte bij de vakhandel – net als de afzet van gebruikte caravans – een absoluut record. De vakhandel leverde dit jaar voor het eerst meer dan 4.000 occasions in een eerste kwartaal van een kalenderjaar af. Men kon een stijging van ruim zeven procent noteren, de verkoop steeg van 3.802 exemplaren vorig jaar naar 4.079 campers in het afgelopen kwartaal. En net als bij de gebruikte caravans kon de vakhandel in januari en februari een stijging van respectievelijk 25 en 27 procent noteren, en ook hier lagen de verkoopaantallen in maart iets lager (13 procent) dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Tussen de particulieren onderling steeg de handel in gebruikte campers in het eerste kwartaal van 2022 met bijna 2,5 procent tot 3.956 verkopen. Nog nooit eerder kwam het in een eerste kwartaal voor dat er via de vakhandel meer tweedehands campers werden verkocht dan dat er tussen particulieren onderling werden verkocht.

Like dit artikel
Tweet dit artikel