Voortaan maximaal 80 km/uur op Franse secundaire wegen

Frankrijk 80 km/uur juli 2018

Voortaan maximaal 80 km/uur op Franse secundaire wegen

Met deze maatregel wil de Franse regering het aantal verkeersslachtoffers op de secundaire wegen omlaag brengen. Dat zijn er nu jaarlijks zo’n 2000.

Experts hebben uitgerekend dat dit aantal met een kleine 400 slachtoffers kan worden verminderd. Dat kan volgens hen door het verlagen van de maximum snelheid op de secundaire wegen in Frankrijk.

Men gaat deze met ingang van 1 juli daarom verlagen van 90 naar 80 kilometer per uur. Voor de 90 km/uur wegen was bij regen de maximum snelheid op deze wegen in Frankrijk al 80 km/uur. Deze lagere snelheid geldt straks dus bij alle weertypen. Daarnaast zijn er ook strengere regels voor het niet-handsfree bellen en rijden onder invloed.

Geslaagde proef

De Franse overheid heeft deze lagere snelheid bij wijze van proef ingesteld op een aantal wegen. Met succes, zodat de verlaging van de maximum snelheid nu landelijk wordt uitgerold. De lagere maximum snelheid zal gelden voor alle secundaire buiten de bebouwde kom zonder fysieke middenberm. Er zijn in Frankrijk totaal ongeveer 40.000 kilometer van deze wegen.

Maximum snelheden

De maximum snelheid op de Franse wegen is in 2018, tenzij door middel van verkeersborden anders is aangegeven, als volgt:

  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom:
    • Op wegen zonder fysieke middenberm: tot 1 juli 90 km/u, vanaf 1 juli 80 km/u
    • Op wegen met fysieke middenberm: 100 km/u
  • Autosnelweg: 130 km/u en 110 km/u bij regen

Protesten

Uiteraard stuit het verlagen van de maximum snelheid hier en daar op de nodige weerstand. Zo’n 60% van de Franse bevolking is tegen deze verlaging van de maximum snelheid. Er wordt gevreesd voor een beperking van de mobiliteit van de bewoners van de landelijke gebieden en de vervoersorganisaties verwachten dat ze door deze maatregel met hogere kosten te maken krijgen.

Rijbewijs ingetrokken bij niet-handsfree bellen

De Franse politie mag voortaan het rijbewijs intrekken van een bestuurder die door niet hands-free te bellen een overtreding heeft begaan die iemand anders in gevaar had kunnen brengen. Voor de goede orde: in Frankrijk is niet hands-free bellen ook al verboden wanneer het contact van de auto is ingeschakeld, ook als de auto stil staat.

Auto in beslag genomen bij alcohol of drugs achter het stuur

De auto’s van bestuurders die betrapt worden op het rijden onder invloed van drugs of alcohol ( > 0,8 gram per liter bloed) zullen voortaan onmiddellijk voor 7 dagen in beslag worden genomen.

Like dit artikel
Tweet dit artikel