Affinity Five buscamper heeft ruimte voor vijf personen

Affinity Five buscamper

Affinity Five buscamper heeft ruimte voor vijf personen

De Affinity Five buscamper, die afgelopen nazomer werd geïntroduceerd, trekt de aandacht vanwege zijn uitgekiende, ruimtelijke ontwerp dat tegemoetkomt aan de behoeften van een vijfkoppig gezin. Er zijn zowel vijf zitplaatsen als vijf slaapplaatsen, en ook nog een behoorlijk ruime was/toiletruimte.

Dat samen is iets wat je niet zo vaak ziet bij een buscamper. Dit maakt deze buscamper ideaal voor grotere gezinnen die toch een wat compactere camper zoeken, die het rijden naar wat meer ‘avontuurlijke’ bestemmingen zoals Scandinavië een stukje eenvoudiger maken.

Compact, maar ruimte voor vijf

Laten we gelijk even bij Scandinavië blijven. Daar zijn nogal wat veerponten, waar je met een camper van maximaal 6 meter lengte vaak voor het ‘personenwagen tarief’ kunt profiteren. Dat gaat met de Affinity Five niet lukken, deze is namelijk 6,36 meter lang. Neemt niet weg dat dit voor een vijfpersoons camper een uitermate compact voertuig is. Om die vijf personen niet alleen voldoende ruimte te geven om comfortabel te zitten, slapen én bewegen hebben de mensen van Affinity een slim ontwerp bedacht dat maximale ruimte biedt op een relatief compact oppervlak.

Het exterieur is strak en functioneel, met een vrij robuuste maar ook neutrale uitstraling. Je kunt duidelijk zien dat het een camper is, maar meer ook niet.

Stapelbed en dinette

Het interieur is verrassender. Dat is zorgvuldig ingedeeld om elke beschikbare centimeter te benutten. In deze camper vind je geen dwarsbed of twee enkele bedden. Linksachter heeft Affinity een drievoudig stapelbed geplaatst. Dat is, met een lengte van 172-180 centimeter, echt alleen voor kinderen bedoeld. Daarnaast, rechts achterin dus, bevindt zich de was/toiletruimte. Direct daarvoor bevindt zich de keuken. Verder bestaat de zitgroep uit de draaibare voorstoelen, een tafel en een 3-zits dwarsbankje. Die zitgroep transformeert ’s nachts in een comfortabel tweepersoonsbed zodat je in totaal over vijf slaapplaatsen beschikt.

De keuken van de Affinity Five is compact maar compleet met alle noodzakelijke voorzieningen, waaronder een kookplaat, koelkast en voldoende opbergruimte voor keukengerei en proviand.

De sanitaire voorzieningen zijn een toonbeeld voor wat er in een buscamper mogelijk is, met een toilet én ruimte om te douchen. En ook de zitgroep oogt allesbehalve knap. De ontwerpers van Affinity hebben wat dat betreft knap werk geleverd.

Uiteraard hebben ze alle beschikbare ruimte vooral moeten gebruiken voor ruimte om te leven (slapen, zitten, wassen, koken, etc). De bergruimte lijkt ons daardoor vrij beperkt. Met deze indeling is er uiteraard ook geen ruimte voor een garage, omdat er achterin immers geen dwarsbed is. Wel is het stapelbed ook via de achterdeuren bereikbaar, zodat je op die manier ook lange voorwerpen mee kunt nemen. Als de foto’s ons niet bedriegen, zijn de onderste bedden bovendien opklapbaar.

Fiat Ducato basisvoertuig

Ondanks de leveringsproblemen heeft Affinity gekozen voor een Fiat Ducato basisvoertuig. Logisch, aangezien dit de meeste ruimte biedt. Onder de motorkap beschikt de Affinity Five over een krachtige 180 pk dieselmotor en het rijklare gewicht – inclusief bestuurder en de nodige brandstof en drinkwater – bedraagt 3050 kilo. Het moet dus geen probleem zijn om onder de 3500 kilo te blijven.

De prijzen van de Affinity Five beginnen bij ongeveer 118.000 euro en de productie zal ergens in de eerste helft van 2024 van start gaan.

 

Like dit artikel
Tweet dit artikel