Custom-Bus Purist biedt meer mogelijkheden door uitgekiend interieur

Custom-Bus Purist camperbus

Custom-Bus Purist biedt meer mogelijkheden door uitgekiend interieur

De Duitse camperbouwer Custom-Bus beperkt zich met zijn nieuwe camperbus Purist tot het wezenlijke. Hij heeft een minimalistisch en maar volledig functioneel interieur.

Nieuw in de Purist, die op basis van een Volkswagen Transporter 6.1 wordt gebouwd, is het meubilair langs de wanden. Dat is slechts 15 centimeter diep maar biedt toch plaats aan een complete keuken, en heeft ook nog eens de nodige opbergruimte.

Millimeterwerk

De fabrikanten van camperbusjes hebben een gemeenschappelijke uitdaging: het creëren van een zo compleet mogelijk en zo veelzijdig mogelijk interieur in een klein bestelbusje. Dat vereist de nodige creativiteit. Het gaat bij veel oplossingen niet eens om centimeters maar om millimeters. Dat komt onder meer omdat we van die kleine camperbusjes verwachten dat ze niet alleen als camper maar ook voor het dagelijks vervoer kunnen worden gebruikt.

Ze moeten dus een achterbank hebben die je als zitplaats en slaapbank. Als het even kan moet die verschuifbaar zijn en moet er ook nog een tweede achterbank in passen zodat het halve voetbalelftal mee kan rijden. Ook moeten beide banken makkelijk verwijderd kunnen worden als we gaan verhuizen. Dat vraagt nogal wat van de ontwerpers en constructeurs.

In Nederland komen daar nog eens aanvullende eisen voor een camperkenteken bij, die betrekking hebben op een vast opgestelde keuken, voldoende stahoogte en een slaapplek.

Meer dan het lijkt

De Duitse specialist op het gebied van VW buscampers Custom-Bus heeft al eerder laten zien met slimme oplossingen te komen. Dat geldt ook voor de nieuwe Purist. Daar lijkt het alsof er ‘minder’ aan boord is, maar de gebruiksmogelijkheden zijn er absoluut niet minder op geworden. Het geheim zit in wat subtiele veranderingen in de maatvoering van het meubilair.

Slaapbank

Ook in de Custom-Bus Purist zien we een achterbank die je tot een bed om kan bouwen. Het betreft hier een driezitsbank en er is slechts één stap voor nodig om hem om te toveren tot een bed van maximaal 160 cm breed en 190 cm lang. Optioneel is er ook een bed van 210 cm lengte verkrijgbaar. Onder de bank bevinden zich uittrekbare opbergvakken. Deze kunnen eenvoudig worden verwijderd om ruimte voor volumineuze bagage te maken. De Purist biedt ook ruimte voor een derde zitrij. Men kan kiezen voor een optionele extra twee- of driezitsbank.

Slimme zijruit

Bijzonder is ook de speciaal ontworpen zijruit van echt glas. Custom-Bus gebruikt die niet alleen in de Purist maar ook in alle andere modellen vanaf modeljaar 2020. De gepatenteerde, openklapbare ruit past vlak in de sponning van de T6. Hij combineert het beproefde principe van ruiten van recreatievoertuigen met de chique, vlakke zijramen van de Volkswagen. In volledig geopende stand heeft hij een opening van 0,52 m², meer dan het dubbele van een VW-schuifraam. Het raam is voorzien van een insectenhor en een solide, inbraakveilig frame. Standaard monteert men zo’n raam alleen aan de linkerzijde, optioneel kan er een extra raam aan de rechterzijde worden gemonteerd.

Keukentje

In dat smalle meubilair aan de zijkant is bijvoorbeeld plaats voor een klein spoelbakje en een kooktoestelletje met gaspatronen. Dit in tegenstelling tot een soortgelijk principe in de VW California Beach, die geen gootsteen en ook minder bergruimte heeft. Want er zijn in het meubel van de Purist ook nog vier uitklapbare opbergelementen. Die kunnen worden verwijderd en indien nodig als transportboxen worden gebruikt. De deksels van de kasten kun je in een handomdraai transformeren in werkbladen.  Tussen de voorstoelen is een bescheiden 18-liter compressorkoelbox om drankjes en etenswaren  gekoeld te houden en natuurlijk ook in de bagageruimte of buiten kan worden geplaatst. Voor de drinkwatervoorziening zijn er twee 13-liter jerrycans, optioneel kan men ook een drinkwatertank van 105 liter bestellen. Ook een hefdak, in Nederland een noodzaak voor het verkrijgen van een camperkenteken, is optioneel.

Like dit artikel
Tweet dit artikel