De Knaus Yaseo: een nieuwe generatie caravans voor het elektrische tijdperk

Knaus Yaseo caravan

De Knaus Yaseo: een nieuwe generatie caravans voor het elektrische tijdperk

Hoewel het misschien niet altijd zo lijkt, zijn er nog volop nieuwe ontwikkelingen gaande bij de caravans. Zo passen fabrikanten steeds innovatievere materialen en bouwwijzen toe. Niet alleen om sneller en goedkoper te produceren, maar ook om caravans lichter en in alle opzichten duurzamer te maken.

Dat duurzame aspect uit zich ook in de komst van ‘gasloze’ caravans. Daarnaast zien we dat ook caravanfabrikanten anticiperen op het groeiende aantal elektrische auto’s. Een van de meest opvallende nieuwkomers op dat gebied is de nieuwe Knaus Yaseo, een caravan die naar verluidt de grenzen van design en functionaliteit verlegt.

Een gasloze caravan

De Knaus Yaseo is ontworpen met het oog op de toekomst. Knaus heeft hem ontwikkeld als antwoord op de groeiende populariteit van elektrische voertuigen en de vraag naar milieuvriendelijke reisopties. De Yaseo is volledig elektrisch (gasloos), alle apparatuur werkt dus op 230 volt. Die apparatuur omvat een dubbele inductiekookplaat alsmede verwarming en koeling via de Dometic Freshwell 3000 bankairco.

Innovatieve indelingen en slimme oplossingen

Een aspect waarmee de Knaus Yaseo zich ook onderscheidt, zijn de innovatieve indelingen en slimme oplossingen. De caravan heeft een bed dat eenvoudig uit de wand kan worden geklapt, waardoor het niet nodig is om het bed op te maken. Dit is een voorbeeld van hoe Knaus de ruimte in de caravan optimaal benut. Daarnaast heeft de Yaseo ook slimme opslagoplossingen voor het vervoer van fietsen en andere outdoor spullen. Dit is een handige functie voor de avontuurlijke reiziger die graag zijn of haar uitrusting meeneemt op reis.

Lichtgewicht en milieuvriendelijk

De Yaseo is niet alleen innovatief in zijn ontwerp, maar ook in zijn bouw. Hij is lichter dan vergelijkbare caravans, wat grotendeels te danken is aan het lichtgewicht, multifunctionele meubilair en het ontbreken van een gasinstallatie. Dit maakt de Yaseo milieuvriendelijker en gemakkelijker te trekken door elektrische voertuigen. Het enige waar Knaus misschien nog meer rekening mee zou kunnen houden, is de luchtweerstand. Die is namelijk van doorslaggevende invloed op de totale weerstand die de caravan toevoegt. En daarmee is die luchtweerstand dus ook van grote invloed op het rijbereik van de elektrische auto, en de hoeveelheid laadpauzes die er onderweg moeten worden gehouden.

Twee indelingen

Vooralsnog zal Knaus de nieuwe Yaseo, die we uiteraard in volle glorie op de Caravan Salon in Düsseldorf kunnen bewonderen, in twee indelingen aanbieden. Beide modellen hebben een vernieuwd ontwerp van de Knaus CATEYE-achterlichten, die nu 25% kleiner zijn, minder wegen en minder ruimte innemen, maar met hun volledige LED-technologie nog steeds de verkeersveiligheid verhogen.

Yaseo 500 DK

De Yaseo 500 DK is de grootste van de twee indelingen. Hij biedt volgens Knaus een indrukwekkende hoeveelheid ruimte, met een bruikbare oppervlakte van 11,7 vierkante meter op een grondoppervlak van ongeveer 10,8 vierkante meter. Dit wordt bereikt door het gebruik van flexibele meubelconcepten en de FoldXpand-technologie aan de voor- en achterkant van de caravan.

De 500 DK heeft ook een multifunctionele “Cozy-Lounge” die kan worden omgevormd tot een volwaardig bed voor twee personen. Daarnaast heeft de Yaseo 500 DK een badkamer met een uitklapbare douchecabine die de badkamerruimte bijna verdubbelt. De koelkast in dit model heeft een inhoud van 150 liter en is op hoogte geplaatst voor gemakkelijke toegang.

Yaseo 340 PX

De Yaseo 340 PX is een compacter model en bied alles wat er nodig is voor een comfortabel verblijf met twee personen. Hij heeft een keuken aan de voorkant, een ruime zithoek aan de achterkant en optioneel extra opbergruimte in de woonruimte. Net als de 500 DK heeft de 340 PX een bed dat eenvoudig uit de wand kan worden geklapt. De koelkast in dit model heeft een inhoud van 96 liter.

Ondanks het feit dat er naar onze menig nog wel het een en ander aan de aerodynamica te verbeteren valt, is de Knaus Yaseo een spannende nieuwe speler in de wereld van caravans. Met zijn innovatieve ontwerp, slimme oplossingen en milieuvriendelijke bouw is het een caravan die een mooi voorproefje is van de caravans die we in het elektrische tijdperk zullen zien.

Like dit artikel
Tweet dit artikel